Not Vital

  • 19.10.2018–20.1.2019
Liput: museolipulla
Not Vital Ateneumissa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Uransa 1960-luvulla aloittanut sveitsiläinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan erityisesti veistoksistaan ja monimuotoisista arkkitehtonisista installaatioistaan, joita hän on toteuttanut ympäri maailmaa. Ateneumin yhden salin näyttely esittelee hänet uudessa valossa, taidemaalarina. Esillä on 26 teoksen sarja Vitalin viimeaikaisia maalauksia.

Not Vital aloitti maalaamisen vuonna 2009 ateljeessaan Pekingissä, jossa hän asuu osan vuodesta. Monet näyttelyn maalauksista ovat omakuvia, jotka esittävät taiteilijan erilaisissa rooleissa kuten esimerkiksi kiinalaisena riisinviljelijänä, Alzheimer-potilaana tai laulajana. Vitalin muotokuvissa nähdään lisäksi taiteilijan perheenjäseniä, ystäviä ja assistentteja sekä taiteen ja kirjallisuuden maailmasta tuttuja hahmoja.

Vitalin askeettinen värimaailma kytkeytyy Sveitsin Engadinin laaksoa ympäröivien, lumen tai sumun peittämien vuorten ankariin ja jylhiin maisemiin. Taiteilijan kotiseudusta käytetäänkin Sveitsissä nimeä Grisons, ”harmaan maa”.

Maalaaminen merkitsee Not Vitalille ”parasta tapaa nähdä, tuntea ja haistaa valo”. Työskentelyprosessi on meditatiivinen ja sisäänpäin kääntynyt. Taiteilija tavoittelee muotokuvissaan yhteyttä malliensa sisäisen maailman kanssa pyyhkimällä pinnalta pois kaiken ylimääräisen. Valo, hämäryys ja pimeä – valkoinen, harmaa ja musta – saavat aistit herkistymään. Not Vitalin muotokuvat kutsuvat meitä hidastamaan, mutta samalla tarkentamaan katsettamme – keskittyen ja vailla kiirettä.

Näyttelyn on kuratoinut Ruotsin Nationalmuseumin pääjohtaja, dosentti Susanna Pettersson. Pettersson toteaa näyttelyluettelon artikkelissaan seuraavasti: ”Not Vitalin muotokuvien katsominen on kuin sitoutuisi kiipeämään vuorelle tai aloittaisi pitkän, päättymättömän matkan.”

Näyttelyn yhteydessä ilmestyvä, runsaasti kuvitettu julkaisu valottaa Not Vitalin työskentelyn lähtökohtia. Julkaisu sisältää taiteilijan oman tekstin sekä Susanna Petterssonin artikkelin Seeing in the Dark. Julkaisu ilmestyy englanniksi ja sen kustantaja on Parvs.