Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana – Suomen tunnetuimmalle conciergelle palvelu on toinen luonto

Joulukuussa 2023 Mariankadulla Kruununhaassa avasi ovensa The Hotel Maria. Se on täkäläisittäin, mutta myös kansainvälisen mittapuun mukaan ylellisen tason hotelli, joka panostaa viiden tähden hotellielämykseen kaikilla osa-alueilla.

Hotellin rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1885 ja sen jälkeen. Yhteensä yli 14000 neliön hotellirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Evert E. Lagerspetz. Hotellin taustalta löytyy yllättävä ja suomalaiselle urheiluväelle tuttu nimi. Se on yhdistetyn kolminkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunen. Hotelli on Lajusen perustaman Samla Capitalin vuosien työn tulos.

Tämän tasoinen hotelli on Suomessa harvinaisuus, mutta niin on myös sen Head Concierge Sami Joutsenvuon ammatti. Vastaavaa nimikettä ei muista Suomen hotelleista juuri löydy. Kyseessä on suomalaisittain hotelliportieeri, joka on vieraiden oikea käsi ja palvelun täysiverinen ammattilainen.

Joutsenvuo kohtaa ammatissaan monenlaisia toiveita. Kun ensimmäistä kertaa asiakas pyysi saada yksityiskoneen valmiiksi tunnin varoitusajalla, nousivat hikikarpalot otsalle. Tätä nykyä vastaava pyyntö hoituu jo rutiinilla. Myös helikopterilento järjestyy ja Bugatti-kyyti saapuu pyydettäessä etuovelle vartissa.

Sami Joutsenvuo on conciergien, ovimiesten ja piccoloiden esimies The Hotel Mariassa Kruununhaassa. Kuva: Jarno Koivula

Hotellissa on 38 sviittiä. Kuvassa yksi suurimmista. Kuva: Jarno Koivula

Pulssilla kaupungin tarjonnasta 

Joutsenvuon työn yksi tärkeä osa on omata monipuolisesti tietoa erilaisista käyntikohteista sekä olla kartalla kaupungin monipuolisesta tarjonnasta. 

Vapaa-ajan kohteiden ja tapahtumien Stadissa.fi on Joutsenvuolle tärkeä työkalu ja tiimin päivittäisellä tsekkilistalla. Hän suosittelee vieraille mahdollisuuksien mukaan mieluummin jotain muuta, kuin tunnetuimpia Helsingin turistikohteita, vaikka niitäkin toki halutaan nähdä. 

Omat verkostot ja hyvät yhteistyökumppanit ovat keskeinen osa ammattitaitoa. Yhteistyö matkailualan ammattilaisten kanssa on tärkeää.

Joutsenvuo tähdentää, että vaikka ammatissa ei ehdi joka paikkaan, hän mielellään kuulee uusista ja muuten kiinnostavista paikoista. Esittelyt ovat aina tervetulleita. Hän kuuleekin mielellään kohteista, myös kohteista Helsingin ulkopuolella, vaikkei kaikkiin itse ehtisikään tutustumaan.

Helsingin ulkopuolellakin löytyy paljon kiinnostavia kohteita, joita Joutsenvuo on suositellut vierailleen. Näitä ovat Porvoon lisäksi muun muossa Fiskarsin ruukkikylä, Heureka ja Nuuksio.

Helpointa on ohjata vieraita tavalla tai toisella tuttuihin paikkoihin, joiden kanssa on itse ollut tekemisissä ja joita voi hyvillä mielin suositella.

Ihmislähtöinen asiakaspalvelu kaiken keskiössä

Joutsenvuo kävi hiljattain Presidentinlinnassa, jossa hän kirjoitti vieraskirjaan onnittelut vastavalitulle presidentille. Sami kirjoitti: ”Onnea uudessa tärkeässä asiakaspalvelupositiossa”. Myös presidentti on yhtälailla asiakaspalvelija, ja melko tärkeässä roolissa kansan palvelijana.

”Vain harva ala on sellainen, mikä ei lopulta olisi asikaspalvelua.”

Sami Joutsenvuo ymmärtää asemansa kenties Suomen tunnetuimpana conciergena. Tunnettuudesta huolimatta alalla vallitsee syvä kunnioitus ja arvostus kaikkia alalla toimivia kollegoita kohtaan.

”Me emme kilpaile, vaan arvostetaan ja tuetaan toistemme ammattitaitoa.” Ammattikunnassa tärkeää on tiivis yhteistyö, joka ylittää hotellibrändirajat.

”Jokaisella meistä on omat ammattisalaisuutemme, mutta aina autetaan ja vinkataan ammattikunnan sisällä.” 

Joutsenvuo toimii alan yhdistyksen, Suomen Hotelliportieerit ry:n puheenjohtajana. Se kuuluu alan kansainväliseen keskusjärjestöön Les Clefs d’Or (The Golden Keys). Se on alan yhteinen järjestö, jossa on mukana noin 4000 ammattilaista 80 maasta eri puolilta maailmaa. 

”In service through friendship” onkin virallinen Les Clefs d’Or -järjestön tunnuslause.

Sami Joutsenvuon työ on pitää erityistä huolta hotellin asiakkaista ja saada asiat hoitumaan. Stadissa.fi -palvelu sekä laajat verkostot ovat tärkeitä apuvälineitä päivittäisessä työssä.

Ultimaattisinta luksusta mulle on olla  mökillä, nuotion ääressä metsän keskellä

– Sami Joutsenvuo

Työn vastapainona mökki ja hiljaisuus

Vaikka Joutsenvuon toimii ammatissaan  arvokkaissa puitteissa, on loppupeleissä kyse aivan tavallisesta asiakaspalvelutyöstä. Sami kertoo nähneensä loistokkuuden monet eri puolet työssään. 

”En lähtisi määrittelemään luksusta, olen nähnyt sen monet kasvot, enkä dumaisi niistä mitään.”

Onkin varsin ymmärrettävää, että vastapaino erikoiselle työlle löytyy jostain aivan muualta, kaukaa hulppeista puitteista ja upeista autoista. Mökki ilman mukavuuksia metsän keskellä ja nuotion äärellä rauhoittuminen ovat suosikkeja. Myös pitkät pyörälenkit yksin, sekä ihan vain kotona rentoutuminen tarjoavat tarvittavaa vastapainoa.

”Kaikissa töissä löytyy se oma luksuksensa. Jokaista työtä tulisi arvostaa, eikä niiden pitäisi olla toistaan parempia.”

Hotellialalle sattuman kautta

Moni päätyy puolivahingossa alalle ja näin oli laita Joutsenvuonkin kohdalla.

”Mua ei koulu kiinnostanut. Sain kuulla, ettei musta tule mitään enkä pääse mihinkään. Pienellä paikkakunnalla vaihtoehtoina oli, että menet amikseen, jossa sinulla on vaihtoehtoina neljä linjaa.”

Sami valitsi kuitenkin kauppaopiston. ”Se oli mulle wau-efekti, että pääsin kouluun.” Sitten puri lukukärpänen. Teinivuosina Joutsenvuo kävi päivät kauppaopistoa ja luki samaan aikaan iltalukiossa ylioppilaaksi. Työn ohessa hän valmistui vielä ammattikorkeakoulusta.

Työharjoitteluun pyrkiessään Sami avasi kaverinsa kanssa puhelinluettelon keltaiset sivut satunnasesti ja sormi osui hotelliin. Sami soitti ja kysyi pääseekö työharjoitteluun. Hän pääsikin harjoitteluun vastaanottovirkailijaksi.

Isossa maailmassa Head Concierge on piccoloiden ja ovimiesten esimies. Siellä piccoloista noustaan hiljalleen conciergeksi useiden portaiden ja nimikkeen kautta.

Joutsenvuo pääsi nykyiseen ammattiinsa vastaanottovirkailijan työn kautta. Hän toimi viisi vuotta entimmäisessä hotellissaan, jonka jälkeen hänet palkattiin Palaceen conciergeksi. ”Vaikka en urani alussa edes tiennyt mikä concierge on, olen myöhemmin oppinut arvostamaan ammattia.” – muistelee Joutsenvuo

Titteli concierge on suomen kielessä vielä vieras ja varsin vaikea lausua. Entä olisiko nimike helpompi suomentaa? Joutsenvuo näkee, että concierge on oikea termi, koska ammattinimikkeelle ei ole, eikä tarvitse olla suomenkielistä vastinetta.

Sami Joutsenvuo
The Hotel Maria, Head Concierge

Harrastaa pitkiä pyörälenkkejä ja pienpanimoita. Nauttii kotona olemisesta ja mökkeilystä, nuotion äärellä luonnon keskellä rauhoittumisesta.

Ylläpitää erikoisten oluttölkkikuvien instagram-tiliä.

http://www.hotelliportieerit.org/

https://www.hotelmaria.fi/
Instagram @joutsenvuo
@thehotelmariahelsinki

Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli