Kukilla ja huonekasveilla piristystä kotiin – katso ammattilaisen vinkit kodin sisustajalle

Kukat tuovat iloa ja väriä kotiin ja sisustukseen ympäri vuoden. Kevään kolkutellessa ovella, luonnon heräämistä odotellessa, voi kodin sisustusta piristää kauniilla kukilla ja kasveilla.

Pian voimme ihastella vihreää, joka puskee sinnikkäästi päätään routaisesta maasta. Kevät on aikaa, jolloin myös kukkakauppojen sesonki vilkastuu.

Töölössä sijaitseva kukka- ja sisustuskauppa Garden Rose valmistautuu asiakkaiden kukka- ja kasvihankintoihin ennakkoon tekemällä erihintaisia ja -kokoisia kimppuja valmiiksi. Asiakkailla on usein jo valmiina ajatus siitä, mitä he haluavat. Myymälän valikoimasta voi sitten löytää toiveeseen sopivan vaihtoehdon. Kukkatilauksia tehdään paljon myös ennakkoon, jolloin asiakasta odottaa valmis, juuri hänen toiveensa mukaan rakennettu kimppu.

Henkilökohtainen palvelu on Garden Rosen omistajan Monica Johanssonin mukaan yhä ensisijaista monelle asiakkaalle. Hyvä valikoima, selkeä esillepano ja kimpun valintaan vaikuttaminen ostotilanteessa kuuluvat ehdottomasti kivijalkamyymälän etuihin. Verkkokauppa on hyvä vaihtoehto, kun ei itse pääse paikan päälle. Se on helppo ja vaivaton tapa tilata esimerkiksi onnittelukukkia”, sanoo Johansson. 

Kukat kertovat kantajastaan

Ei ole läheskään aina sattumaa, mitä kukkakauppaan eksynyt haluaa ostaa. Ostajilla saattaa olla mielikuva siitä, mikä sopii tiettyyn tilaisuuteen, kuten syntymäpäiväjuhlaan tai hautajaisiin. Joskus ostaja haluaa vain ilahduttaa puolisoaan tai ystäväänsä, jolloin tärkeimmäksi valintakriteeriksi nousee kukan saajan persoona ja tyyli.

Sisusta kukilla ja kasveilla

Kodinsisustamisessa kukat ja kasvit voivat saada ihmeitä aikaan. Kasvit luovat lämpöä ja voivat mahdollistaa erilaisen tilavaikutelman, esimerkiksi avartamalla tilaa tai jopa rakentamalla siihen kolmiulotteisuutta. ”Meidän myymälässämme on hyvä valikoima ruukkuja tarjolla viherkasvin ostajalle. Teemme myös juhla- ja tilakoristeluja sekä ulko- ja parvekeistutuksia. Tilauksesta teemme sisustuskransseja ja muita koriste-elementtejä”, esittelee Johansson vaihtoehtoja.   

Monet ostavat kotiinsa viherkasveja, joita ei tarvitse liiemmälti kastella tai jotka eivät ole niin herkkiä valon ja varjon vaihteluille. Toiset panostavat puolestaan eksoottisiin kukkiin ja kasveihin ja ovat valmiita vaihtelemaan niitä säännöllisesti vuodenaikojen ja oman sisustusmaun muuttuessa. Johanssonin mukaan viherkasveissa pitävät pintansa helppohoitoiset ja tutut kasvit, esimerkiksi palmuvehka, traakkipuut ja kultaköynnös.

Toisaalta myös eksoottisia ja kirjavalehtisiä kasveja, kuten köynnösvehkoja ja maijoja kysytään.

Mikä on mielitiettysi lempikukka?

Kukat viestivät ja tukevat erilaisissa elämäntilanteissa, tuovat iloa tai lohtua kantajalleen. Parhaimmassa tapauksessa kukat tuovat suuren onnen mukanaan jonkin merkittävän elämäntapahtuman saattelemana, kuten esimerkiksi lapsen syntymän myötä. Samanaikaisesti ne voivat myös kertoa kantajastaan jotain merkittävää, etenkin jos saajalla on oma mielikukka. Erityisenä juhlapäivänä toista voi muistaa juuri sillä kukalla, jonka tietää tuovan hymyn hänen huulilleen. 

Esimerkiksi ystävänpäivänä erityisesti miehet toivoivat valmista kimppua. ”Vaaleanpunaiset kimput ovat meillä ystävänpäivänä suosituimpia”, kertoo Johansson.

Omistajan mukaan asiakkaat ovat tarkkoja ostoksistaan. ”Viime vuodet ovat olleet haastavia pienyrittäjille koronatilanteen takia, ja viime aikoina myös inflaation takia. Valikoimaa on mietittävä tarkkaan.”

Pehmeät persikkaiset ja nuden sävyt ovat suosittuja

”Leikkokukissa kukat ja värit vaihtelevat sesongin mukaan. Näin kevään kynnyksellä halutaan raikasta keltaista, valkoista ja vihreää kimppua. Myös pehmeät persikkaiset ja nuden sävyt ovat suosittuja. Kimpuissa voi olla mukana myös luonnonmateriaalia, esimerkiksi oksia, kuivakukkaa tai heinää”, lisää Johansson.

Kodin, parvekkeen, terassin, puutarhan tai muun oleskelutilan sisustamista kukat ja kasvit tasapainottavat hyvin, sillä valikoima on runsas ja niiden elinkaareen on itsessään istutettu ”trendi”, joka vaihtuu sesongista toiseen. Silti kukkien ja kasvien hoito-ohjeita kannattaa noudattaa, jotta tätä elinkaarta saadaan jatkettua ja siten niistä on iloa vielä entistä pidempään ei vain itselle, vaan myös vieraille.

Vinkit kodin kaunistamiseen kukilla ja kasveilla 

  • Ota huomioon kasvin vaatimukset kasvupaikan ja kastelun suhteen.
  • Kauniin ryhmän saat muutamasta erilaisesta viherkasvista.
  • Näyttävyyttä saat, kun yhdistät hieman erinäköisiä ja erikokoisia kasveja.
  • Kaktukset ja tyräkit ovat näyttäviä ja helppohoitoisia kasveja.
  • Kaunis suojaruukku viimeistelee esille laiton.
  • Kauniissa maljakossa kukkakimppu pääsee oikeuksiinsa.
  • Ihana kukkakimppu lempikukista piristää kummasti kotona!

Garden Rose – Kukka & Sisustus

Mannerheimintie 106, 00250 Helsinki
Puh. 044 7313711, info@gardenrose.fi
https://www.gardenrose.fi/

Aukioloajat:
ma -pe 10–17, la 10–15, su suljettu 

Teksti: Maaret Virtanen   
Kuvat: Garden Rose

Jaa tämä artikkeli