Rakkautta ja anarkiaa 2021

Suomen suurin elokuvatapahtuma tekee tyylikkään paluun välivuoden jälkeen - tutustu tästä tärppeihin!

Pietro Marcello: Martin Eden

Martin Eden kertoo miehestä, joka yrittää nousta kaiken sen yläpuolelle, jonka elämä on hänelle lähdössä antanut ja jonka normatiivinen yhteiskunta kansalaisiltaan odottaa.

Martin valitsee toisen tien. Hän haluaa tietää, mihin ihminen kykenee, mitä kaikkea elämällä on tarjota. Mutta tragedia piilee siinä, että kokonainen ihmisikä ei riitä kaikkien vastausten selvittämiseksi.

Ohjaaja Marcello ja nimiroolia tulkitseva Luca Marinelli löytävät Jack London ideologian ja idealismin ydinajatuksen siitä, vapaus ja rohkeus koetella asetettuja rajoja ovat ne, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista.

Kuva: R&A
Kuva: R&A

Apitchatpong Weerasethakul: Memoria

Kolumbiaan sijoittuvan tarinan alkuasetelma on selkeä. Orkidea-asiantuntija Jessica (Tilda Swinton) herää yöllä alkukantaiseen ääneen, joka ei jätä häntä rauhaan. Äänen alkuperä on selvitettävä.

Tapahtumat saattavat tuntua irrallisilta ja oudoilta, mutta yhdessä ne luovat kudoksen, jonka moninaiset säikeet avautuvat katsojalle toisinaan kiireettä, toisinaan päälle vyöryten.

Memoriassa yhdistyvät ohjaajan orkestroiman moniosaisen sinfonian teemat – luonto, ihmissuhteet, elämän kiertokulku, perinteet ja mystisyys. Aitous on ihmeellisen läsnä jokaisessa kuvassa.

Memoria on allegoria elämästä ja maailmankaikkeudesta, mutta ohjaajan taidokas ote estää valtavaa teemakokonaisuutta luhistumasta painonsa alle.

Panah Panahi: Hit The Road

Toisen polven elokuvaohjaaja Panah Panahi kykenee jo debyytissään seisomaan omilla jaloillaan. 

Panah Panahin ohjaamaa kaoottista tarinaa voi pitää vertauskuvallisena, sillä se kertoo perheestään irrottautuvasta nuoresta miehestä.

Automatka on usein käytetty metafora iranilaisessa art house -elokuvassa, ja Panahi junior välttää kliseiden pahimmat karikot. Kauniisti kuvattu ja erinomaisesti näytelty teos ei latautumisestaan huolimatta sorru sentimentalismiin tai tyhjänpäiväiseen farssiin missään vaiheessa.

Toisen polven elokuvaohjaajan Panah Panahin oma ääni alkaa löytyä. Kuva: R&A

Todd Stephens: Swan Song

Lars von Trierin luottonäyttelijänä tunnettu Udo Kier kantaa karismallaan tie-elokuvaa, joka voisi olla näyttelijän kannalta omaelämäkerrallinen tilinteko. Takana on jos jonkinmoinen elämä.

Kuvat ja kerronta ovat haastavia – Swan Song on niitä elokuvia, jotka muistuttavat elämän ratkaisevimmasta perustotuudesta: Matkanteko ja etsiminen eivät pääty koskaan.

Kuva: R&A

Shaka King: Judas And The Black Messiah

Poliittinen trilleri, klassinen petturitarina ja väkevä tilinteko Yhdysvaltain rasistisesta lähihistoriasta ja poliisiväkivallasta. Kaikkea tätä ja enemmän on tositapahtumiin pohjaava Judas and the Black Messiah.

Vallankumouskuvasto ja mustan pantterin Fred Hamptonin muotokuva ovat katsauksia sukupolveen, jonka kouriintuntuvin tunnuspiirre vuosikymmentenkin jälkeen tuntuu olevan väkivaltaisuus.

Shaka Kingin ajankuva tarjoaa kaivatun, inhimillisen ja intiimin näkökulman hyvin muistettuun mutta huonosti ymmärrettyyn aikakauteen.

Kuva: R&A

Liput saatavilla täältä

 

Katso koko ohjelmisto