Suomalaisten juustomaku on sveitsiläistyylinen – töölöläinen juustokauppa keskittyy laatujuustoihin viinin kera

Etu-töölön Museokadun kupeeseen ilmestyi vuonna 2021 juustokaupan ja viinibaarin fuusio Rolling Cheese. Rolling Cheese tarjoaa laajan valikoiman tarkasti valituista ja omistajien itse maahantuomista Ranskan, Italian ja Iso-Britannian pientilojen juustoista. Juustokauppa/viinibaarista voi tilata esimerkiksi grillattuja leipiä, erilaisia juustolajitelmia sekä juustoihin sopivia viiniparituksia. Testasimme Rolling Cheesen valikoimaa sekä haastattelimme Rolling Cheesen toista omistajaa Nelli Steeriä

Mistä tuli idea juustokaupan ja viinibaarin yhdistelmän pystyttämiseen? 

– Minun mieheni (Peter Steerin, eli toisen Rolling Cheesen omistajista) unelmana on aina ollut oman juustokaupan pitäminen, ja hänellä oli jo ollut kokemusta alalta yli 20 vuoden ajan esimerkiksi Bristolista ja Lontoosta. Muutimme yhdessä Suomeen, ja päätimme perustaa Rolling Cheesen, johon tulin mukaan.

Minkälainen vastaanotto teillä on ollut Töölössä? 

– Meillä on ollut super hyvä vastaanotto täällä! Tehdään tosi paljon yhteisöllistä toimintaa, jossa pyrimme saada naapurustoa mukaan esimerkiksi erilaisten tasting-tilaisuuksien sekä peruskoulujen kanssa tehdyn yhteistyön kautta, esimerkiksi yhteisprojekteilla sekä leirikoulun tukemisella.

Rolling Cheesen ollessa juustoon erikoistunut yritys, selvitimme luonnollisesti myös juustojen itsensä luonteesta. Kysyimme muun muassa juuston laadusta, valmistusprosesseista sekä mauista. 

Mistä erottaa hyvän juuston? 

– Kaikilla on omat maut, eikä ole yhtä absoluuttista ‘hyvää juustoa’. Me keskitymme pientilojen käsintehtyihin artesaani- sekä maalaisjuustoihin. Pientilojen juustoissa käytetty maito tulee usein samalta tilalta missä itse juusto valmistetaan. Tällöin suurin osa juustoissa käytetystä maidosta on pastoröimatonta raakamaitoa. Juuston laadussa maistuu näin tarkemmin, mitä maidon tuottaja (lehmä, vuohi tai lammas) on syönyt sekä kuinka hyvin eläintä on kohdeltu, mikä tuo juustolle oman makuprofiilin. Tämä tekee juustosta meille ´hyvän’. 

Vasemmalla Rolling Cheesen toinen omistaja Peter Steer, sekä työntekijät Jyri Leskinen ja Saga Smith.

Steerin mukaan juusto ei tietenkään suoraan ole hyvä, jos se on valmistettu hyvällä tavalla, vaan oleellista on myös sen herkullisuus: 

– [Meillä] juuston pitää olla herkullista, tulla pieneltä tilalta ja sen täytyy olla perinteisesti valmistettu siten, että valmistusprosessissa on otettu huomioon niin luonnon, maidon tuottajan kuin työntekijöiden hyvinvointi.

Minkälainen (juusto)maku on helsinkiläisillä? Miten juustomieltymykset eroavat esimerkiksi keskieurooppalaisista tai brittiläisistä mauista? 

– Helsingissä ja Suomessa yleensäkin on perinteisesti pidetty paljon sveitsiläistyylisestä, hieman voimakkaammasta ja makeasta alppijuustosta. Meidän makupalettimme on paljon makeampi kuin esimerkiksi brittiläisillä, jotka suosivat enemmän happamia makuja. Suomen makumieltymyksissä on paljon sveitsiläisiä vaikutteita, sillä Sveitsistä tuotiin 1800-luvulla Suomeen paljon juustontekotekniikkoja, minkä seurauksena opimme, että ‘tältä juuston pitää maistua.


Onko “oikeaa” tapaa nauttia juustoista?
 

– Ei oikeastaan, me kannustamme ihmisiä nauttimaan juustoista tavalla, joka tuntuu heille parhaalta! 

Kokeilimme myös neljän juuston lajitelmaa punaviiniparituksella. Juustoiksi valiintuivat Fourme d´Ambert-sinihomejuusto, Coulommiers-brie, skotlantilainen Isle of Mull –cheddar sekä Etivaz.  

Vaikka homejuustot eivät olisi ennalta tuttuja, ovat Fourme d´Ambert sekä Coulummiers loistavia alotuspisteitä. Molemmat juustot ovat kermaisia ja rikkailta maultaan, mutta makuprofiililtaan pehmeitä. Juustot eivät ole useille homejuustoille tyypillisesti pistäviä maultaan, vaan ne tuovat lempeän makuelämyksen, esimerkiksi suolaisen keksin päällä nautittuna! 

Isle of Mull- cheddar sekä Etivaz ovat täyteläisiä sekä erittäin maukkaita kovia juustoja. Isle of Mull on saman nimisessä saaressa käsinvalmistettu ja 18 kuukautta kypsytetty Cheddar, josta voi löytää pieniä vivahteita viskistä. Etivaz on puolestaan Sveitsin Vaudin kantonista tuleva alppityylinen juusto, joka on valmistettu perinteisellä yli 100 vuotta vanhalla valmistusmenetelmällä.  Maultaan Etivaz on hieman pähkinäinen ja todella täyteläinen. Etivaz ei syyttä ole Rolling Cheesen myydyin juusto! 

Rolling Cheese tarjoaa miellyttävän miljöön ja mahdollistaa matalan kynnyksen juustonautiskelun kaikille. Paikalle voi tulla nauttimaan juustolajitelmia viinilasillisen kera, nauttimaan grillatuista leivistä tai ostamaan laajasta huippuvalikoimasta mieluisensa juuston. Asiantuntevalta henkilökunnalta voi kysyä paikan päällä myös tarkempia yksityiskohtia oman maun mukaisen juuston (ja tämän kanssa nautittavan hillon tai viinin) löytämiseksi. 

Rolling Cheese löytyy osoitteesta Museokatu 22.


Juusto- ja viinikauppa Rolling Cheese
Nettisivu: https://rollingcheese.shop/pages/museokatu
Museokatu 22, 00100 Helsinki

Teksti ja kuvat: Anton Sailo


Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli