Tämä maastohiihdon erikoisliike hoitaa suksiasiat kerralla kuntoon

Pääkaupunkiseudun hiihtoladut ovat hyvillä talvikeleillä sakeanaan hiihtäjiä. Aurinkoisena talvipäivänä on mukava nautiskella ulkoilmasta kevyesti ladulla sivakoiden. Hikisempääkin menoa hakeville kuntoilijoille löytyy haastavia reittejä läheltä. 

Miten sitten saada harrastuksesta nautintoa, jos tekniikka on ruosteessa, välineet vanhat ja uusien ostaminen edessä? Oikeat välineet ovat  ammattilaisen mukaan tärkeä edellytys harrastuksen sujumiselle ja siitä nauttimiselle.

Haagassa, Huovitiellä, keskellä hiljaista asuinaluetta löytyy hiihdon harrastajien mekka. Maastohiihdon erikoisliike myy suksia yli 30 vuoden kokemuksella.

Liikkeessä toimii Suksihionta.fi -suksihuolto ammattilaisineen. Palvelevat ammattilaiset hoitavat maastohiihdon harrastajien suksiasiat uusien suksien hankinnasta voiteluun, huoltoon, tarvikkeisiin ja vaatetukseen saakka. Asiakkaan ei tarvitse olla hiihtovälineiden tai niiden huollon asiantuntija. Liikkeessä voi huollattaa tai sieltä voi hankkia uudet sukset omiin tarpeisiin räätälöitynä. 

”Me myydään täällä vähän parempaa seppälää” – kertoo yli 30 vuoden kokemuksen suksikaupasta omaava Ilkka Alppi.

”Jos käyt ostamassa edulliset markettisukset, niin sitä helposti luulee että ne on täysin samat sukset. Niissä on kuitenkin huimasti eroja laminaattien määrässä ja laadussa, jotka kaikki vaikuttavat suksen toimivuuteen ja hiihdon mukavuuteen.

Ammattilainen auttaa suksien valinnassa

Sukset räätälöidään asiakkaan yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Asiakkaat voivat myös kokeilla ostamansa sukset, että niillä hiihtäminen sujuu. Yritykselle tärkeää on taata suksien toimivuus. Sukset myydään käytännössä aina pakettina sopivien siteiden kanssa. 

Uutta suksiteknologiaa on tullut viime vuosina markkinoille harrastajien iloksi. Nanopinnan omaavat sukset ovat kapean kelialueen sukset. Skini-sukset taas toimivat hyvin laajalla kelialueella. Skineihin on kuitenkin hyvä totutella hetki, jotta niiden tiukkaan pitoon ja sujuvaan luistoon tottuu.

Skini-suksissa lisätään vain luostovoidetta luistoalueelle, karvaa puhdistetaan ja hoidetaan sille tarkoitetulla hoitotuotteella.

Huolla säännöllisesti – nautit hiihdosta enemmän

Suksen huolto on tunnetusti tärkeä osa hiihdon sujumista. Suksen hionta on hyvä tehdä kerran-pari kaudessa ja tärkeää suksen toiminnalle. Oikein tehdyssä hionnassa suksen pohja saa uuden elämän.

Kimmo Vilen on huoltanut suksia pitkään sekä harrastajille että arvokisoissa hiihtäjille. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi arvokisamitalistien Ristomatti Hakolan ja Anne Kyllösen kanssa.

Suksihionta.fi:n huolloissa työ alkaa suksen pohjan syväpuhdistuksella. Kolmivaiheisessa hionnassa suksen pohja oikaistaan ja lopuksi ajetaan kelikuvio. Myös naarmut ja epäitasaisuudet otetaan hionnassa huomioon. Pahimpia naarmuja voidaan paikata erityisellä pohjamateriaalilla. Hionta tekee suksen pohjasta kitkaa poistavan ja voiteen toiminnalle optimaalisen. Päälle tulevat vielä mahdolliset käsikuviot.

”Huollolla on aina vaihtoehtoja hiihtäjien erilaisille suksille”, kertoo Kimmo Vilen.

Vilen kertoo, että huolto kannattaa tehdä ammattilaisen kanssa. Suksihionta.fi -huollossa esimerkiksi suksen jäykkyys aina tarkistusmitataan, että se on optimaalinen käyttäjän painolle. Esimerkiksi löysän luistelusuksen suuntavakaus kärsii ja suksi lähtee helposti sivulle. Kun suksi on hiihtähän painolle oikea, ammattilainen optimoi lisäksi suksen hiihdettävyyden, kuten ylämäkiherkkyyden ja laskuherkkyyden.

Suksihionta.fi:n mttalaitteistoa Haagan toimipisteessä

Kotioloissa huoltovoitelua voi tehdä helposti. Laadukas puhdistusaine, pito- ja luistovoiteet kannattaa olla hyllyssä. Suksen puhtaalla pohjalla suksen perus pito- ja luistovoiteet toimivat hyvin.

”Nestemäiset luistovoiteet ovat suosittuja ja helppokäyttöisiä. Pohja on silti hyvä parafinoida säännöllisin väliajoin,” neuvoo Vilen.

Huollossa voiteita riittää. Kotioloissa pärjää onneksi vähemmällä.

Suksia on hyvä huoltaa ammattiliikkeessä säännöllisesti. Lyhyempi huoltoväli lisää myös suksen käyttöikää. Lisäksi lumien koostumus vaikuttaa. Pääkaupunkiseudun latujen lumessa on Pohjois-Suomen latuja enemmän epäpuhtauksia, mikä vaikuttaa suksen luisto- ja pito-ominaisuuksiin heikentävästi. 

Hiihto sopii kaikenikäisille

Maastohiihto on lumisen talven suosikkiliikuntamuoto ja tehokas kunnon kohottaja. Suorituksen voi säätää oman mielen ja kunnon mukaiseksi. 

Terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutin mukaan murtomaahiihto on yksi monipuolisimpia kuntoilumuotoja.

Se kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä. Hiihtoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken tasoiset liikkujat. Hiihtäjä voi valita kulloisenkin rasitustason oman fiiliksen mukaan.

Näillä helpoilla nikseillä hiihtotekniikka kuntoon

Katso videolta vinkkejä erilaisista hiihtotaitoa kehittävistä harjoituksista.

Suksihionta.fi
Huovitie 4, Haaga
https://www.suksihionta.fi/

Suksihuollon asiantuntija
Kimmo Vilen / https://www.instagram.com/kimmo_vilen/

Helsingin seudun hiihtoladut löydät täältä:
Helsingin seudun hiihtoladut

Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi –etusivulle

Jaa tämä artikkeli