Jalkapallon Ykkösessä on luvassa paikallisesti mielenkiintoinen kesä

Ykkösen kausi 2023 tarjoaa kiihkeitä derbyjä

Miesten Ykkösessä nähdään tällä kaudella monipuolinen kattaus kiinnostavia Helsingin paikallisjoukkueita. HIFKin tippuminen Vekkausliigasta ja KäPan nousu Ykköseen tekee Ykkösestä kutkuttavaa seurattavaa jo pelkästään Helsingissä.

Gnistan vakiinnutti paikkansa Ykkösen keskikastissa kaudella 2021, ja viime vuonna joukkue lähti tavoittelemaan kärkisijoja. Joukkue aloittikin kauden mainiosti, mutta kurssi kääntyi kesäkuun puolivälissä. Gnistan voitti runkosarjan jälkimmäisellä puolikkaalla vain kolme ottelua.

Parempaa on odotettavissa kuluvalla kaudella. Uusi joukkueversio on tasapainoinen, syvä ja laadukas. Vaikka seurasta ovat poistuneet lyhyen ajan sisällä muun muassa Fabian de Abreu, Douglas Cae, Yoshiaki Kikuchi ja Lucas Morais, on tilalle hankittu lupaavia paikkoja kuten Eero Markkanen, Konsta Rasimus ja Toni Takamäki.

Potentiaalisia läpimurtajia ovat alakerrassa Sampo Ala-Iso sekä keskellä Hannes Woivalin ja Medo.
Hyökkäyksessä Markkanen, Joakim Latonen ja Momodou Sarr ovat pelanneet pätevästi mutta kärsineet ailahtelevuudesta. Suoritustaso on saatava tasaisemmaksi, mikäli Gnistan aikoo kamppailla Ykkösen kärkisijoista.

Gnistan pelaa kotipelit Oulunkylän Mustapekka Areenalla. Kuva: Kalevi Hämäläinen

HIFK:lla on paljon todistettavaa katastrofaalisen kauden 2022 jälkeen. Sekä kentällä että sen ulkopuolella oli haasteita aina keväästä alkaen. Joukkue voitti koko kauden aikana vain yhden liigaottelun.

HIFK:ssa on tapahtunut niin suuria muutoksia, että peli-identiteetti hahmottunee vasta viiveellä. Helsinkiläiset eivät ole asettaneet itselleen nousutavoitetta, mutta itseään etsivänäkin joukkue on yksi mestarisuosikeista.
Materiaaliltaan nippu on suurinta osaa kilpailijoita nimekkäämpi, joten karsijapaikka lienee joka tapauksessa selviö.

Kiinnostavia seurattava riittää. Entinen maajoukkuekapteeni, HJK:ssa loukkaantumisten vuoksi vain neljä ottelua pelannut toppari Paulus Arajuuri ja paluumuuttaja Sakari Tukiainen. Tukiainen joka teki kakkosen maaliennätyksen 40 maalia kaudella 2014. Junnuvuosien jälkeen taukoa pitänyt ja aladivareista vauhtia hakenut nopea ja taitava hyökkääjä nähtiin sittemmin mm. Viron FC Floran, Tanskan Thistedin, ROPSin ja viimeisimpänä Kambodžan Valioliigassa pelaavan Boeung Ketin riveissä.

KäPa

Viime vuoden yllätysnousija näyttää tekevän saman virheen kuin mitä Klubi-04 ja SJK-Akatemia on tehnyt aiempina kausina. Sarjaan lähdetään samalla junnupitoisella joukkueella kuin millä noustiin. Nousuinnon huumaama joukkue saattaa aiheuttaa lööppejä pysyttelemällä alkukaudesta kärkikahinoissa, kunnes suoritustaso lähtee taittumaan.

Nuoria joukkueita kun on usein helppo lukea. KäPa:n nousu oli hieno saavutus, mutta sarjapaikan säilyttäminen olisi vielä kovempi juttu. KäPa onnistui viime kaudella kääntämään tiukat pelit edukseen hyvällä prosentilla – Ykkösessä se tulee olemaan pykälän tai kaksi haastavampaa. Nuorilta pelaajilta tarvitaan
kypsiä esityksiä, jotta KäPa nähdään tulevassa Ykkösliigassa.

Ykkösen helsinkiläisjoukkueet pähkinänkuoressa

KäPa 

Mainekkaana akatemia- ja junniseurana mainetta niittänyt Käpylän Pallo ei juuri ole juhlinut aikuistan tasolla.

Pelaajien henkilökohtainen taitotaso on korkealla. Mutta riittääkö näppärä neppailu tuloksen tekemiseen Ykkösessä? 

Koti-ottelut: Brakulla
Katso otteluajankohdat täältä
Liput: 14/10/5 €

HIFK 

Vahva omien tuki ja täkäläisittäin ajoittain hurjaksikin yltyvä meininki ovat aina läsnä katsomossa, oli sitten sarjataso liigaa tai Ykköstä.

Aina positiivinen ”hymyilevä toppari” Paulus Arajuuri siirtyi vahvistamaan IFK:n puolustusta.

Paluumuuttaja Sakari Tukiainen tekee jäätäviä pystyjuoksuja ja viimeistelee rutiinilla.

Koti-ottelut: Bolt Arenalla
Liput: 15/10 €
Katso otteluajankohdat täältä

Gnistan 

Ykkösen kärkipään joukkue ja pohjoisen Helsingin ylpeys tarjoaa hyvää suorittamista ja taidokasta peliä.

Huippu-urheilu- ja koripalloperheen vesa, Real Madridissakin nähty Eero Markkanen on isokokoinen ja taitava viimeistelijä.

Koti-ottelut: Oulunkylän Mustapekka Areenalla
Liput: 17/14 /15/12 €
Katso otteluajankohdat täältä

Muutoksia kaudelle 2024: Kakkonen on Ykkönen vai sittenkin Kolmonen?

Kaudella 2023 pelattava Ykkönen muuttuu kaudella 2024 Ykkösliigaksi (10 joukkuetta).

Ykkösliigan ja Kakkosen väliin muodostuu uusi sarja (12 joukkuetta), nimeltään Ykkönen.

Kaudella 2023 Veikkausliigasta putoava joukkue/putoavat joukkueet ja Ykkösessä säilyvät joukkueet pelaavat kaudella 2024 Ykkösliigassa.

Kauden 2023 Ykkösestä putoavat joukkueet pelaavat kaudella 2024 uudessa sarjassa, joka edelleen on siis nimeltään Ykkönen.

Ykkösen sarjatilanne

Ykkösen uutisia

Ykkösen derbyt pk-seudulla

Teksti: Lasse Ranta 

Kuvat: Patric Westerlund ja Kalevi Hämäläinen

Jaa tämä artikkeli

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *