Minna Marlo kesyttää pallon – freestyle-futis sopii kaikille

Minna taiteilee pallon kanssa kuin akrobaatti

Keran valtavan hallin suuret käytävät on pääosin tyhjillään. Vain siellä täällä näkyy treeneihin kiiruhtavia eri lajien harrastajia. Keran halleilla pelataan pääosin padelia. Siellä on lisäksi moneen taipuvia harjoitustiloja jääkiekkoon, frisbeegolfiin, tennikseen, golfiin ja street workoutiin.

Pitkän käytävän toisessa päässä näkyy treenejään aloitteleva urheilija. Lähempää näkyy, että harrastajalla on rennot sporttivaatteet ja välineenään jalkapallo. Kyseessä on freestyle-jalkapalloilija, Minna Marlo.

Minnan huolellisesta alkulämmittelilystä venyttelyineen näkee, ettei kyse ole mistään höntsäneppailusta. Minna kertoo, että monesti junnujen temppuiluissa lämmittelyt helposti sivuutetaan, kun into pomputtelemaan on kova. Lämmittelyt kannattaa kuitenkin tehdä huolella, jotta liikkuvuus olisi optimaalinen ja suorituskin tällöin parempi.

Temppujen läpikäynti alkaa yksinkertaisilla pomputteluilla, jotta kroppa lämpiää ja tuntuma palloon löytyy. Pian pallo alkaa liikkua jo ylös alas pysähtyen välillä niskan taa, välillä polvitaipeeseen.

”ATW, HTW, LATW, AMATW, TATW ja Crossover”

Ulkopuoliselle koodikieleltä kuulostavat kirjainyhdistelmät ovat lajin perustemppujen nimistöä. Lähes jokainen jalkapalloa harrastava koululainen tuntee temput ja niiden nimet youtube- tai tiktok-videoista, vaikkei ne vielä ihan itseltä onnistuisikaan.

Freestyleen sopii parhaiten pallo, joka on jätetty aavistuksen verran virallista jalkapalloa tyhjemmäksi. Pehmeässä pallossa on parempi ”grippi”, eli se pysyy paremmin hallinnassa ja antaa paremman tuntuman. Pehmeämmällä pallolla monimutkaisemmatkin temput on helpompi toteuttaa. Kenginksi sopivat mitkä tahansa tennarit, jotka tuntuvat mukavilta jalassa.

Minna Marlo on entinen liigapelaaja, hän on pelannut jalkapalloa Hongassa ja TPS:ssa. Freestylen Minna aloitti vasta 35-vuotiaana, mutta on futistaustansa ja intohimoisen harjoittelun johdosta noussut lajin huipulle. Hän on ollut mukana lajin MM-kisoissa ja sijoittunut 16 parhaan joukkoon peräti kolmesti.

Ammatiltaan liikunnan ohjaajana toimiva Minna on Suomessa vielä pienen lajin pioneereja ja aktiivinen lajin vuonna 2017 perustetussa kattojärjestössä, Freestyle Finlandissa. Hän on mukana myös freestyle-jalkapallon maailman kattojärjestössä.

Minna Marlo esiintyy paljon erilaisissa tilaisuuksissa esitellen temppuja ja lajia yleisölle.

Freestyle Finland järjestää kursseja kaiken ikäisille lähtötasosta riippumatta. Järjestö kehittää freestyle- ja street-futista esitellen sitä yleisölle ja uusille lajista kiinnostuneille harrastajille. 

Freestyle-jalkapallo yhdistetään usein vain erityisen taitaviin jalkapalloilijoihin. Laji on kuitenkin yllättävän monipuolinen ja jokaisen opittavissa. Harrastus vieläpä sopii kaikenikäisille. Harrastukseen voi tutustua kursseilla myöhemmälläkin iällä ja pallon tosiaan oppii kesyttämään aikuisenakin. Samalla pysyy hyvässä kunnossa ja ketteryys paranee.

Lajin oppiminen ei ole iästä kiinni. Kaikki voivat oppia sen salat, kunhan vain vähän harjoittelee. -lupaa Minna positiiviseen tyyliinsä.

Opettele muutamia helppoja temppuja Minnan opastuksella. Ne opittuasi voi saada leuat loksahtamaan kentän laidalla tai kavereiden kanssa pihapeleissä.

Pallon pitäminen niskan takana on näyttävä ja haastava temppu. Minna näyttää, tärkeät vaiheet, jotka helpottavat tempun oppimista.

Kun saat pallon pysymään niskan takana, voit opetella pallon heiton ylös ja ottaa sen hallitusti kiinni niskan taakse.

Kaikki Minnan temppujen opasvideot löydät täältä 

Freestyle-jalkapallo haltuun

https://www.minnamarlo.com/

https://www.instagram.com/minnafs/

Tietoa kursseista löytyy Freestyle Finlandin sivuilta
https://www.freestylefinland.fi/

Jaa tämä artikkeli