SCOPE-kollektiivi nostaa nuoret tekijät keskiöön

Korona-kesänä tapahtuma -alan tuottajien työt loppuivat kuin seinään.Tapahtumatuottaja ja muusikko Petrus Tuominen, Antti-Juhani Pelttari, Aarne Vepsäläinen sekä Emil Storgård ystävineen päättivät, ettei epätoivon saa antaa voittaa. Paras oli koittaa tehdä asialle jotain.

”Kannettiin styrkkarit puistoon ja soitettiin vaan musaa. Sana levisi ja muutaman tapahtuman jälkeen erääseen tapahtumaan Tervasaaressa saapui jotain 1500 nuorta jammailemaan.” -kertoo Tuominen.

Kesäinen Tervasaari Jams -tapahtuma. Kuva: Frans Kangasniemi

Pienen porukan jammailutapahtumat kokivat yleisöryntäyksen, kun sana hyvän fiiliksen ulkotapahtumasta ja sitä järjestävästä yhteisöstä oli levinnyt suusta suuhun.

Järjestäjät ymmärsivät, että tässä saattaisi olla mahdollisuus jollekin suuremmalle. Näin sai alkusykäyksen nuorten taiteilijoiden ja kulttuuri- ja tapahtumatuottajien muodostama poikkitaiteellinen SCOPE-kollektiivi.

Livemusiikki- ja kulttuuritapahtumia järjestävä kollektiivi toimii tärkeiden arvojen pohjalta. Se haluaa nostaa nuoria artisteja ja muita luovan alan tekijöitä ja antaa heille tilaisuuden tuoda osaamistaan yleisölle. Kollektiivi kannustaa uusia nuoria tulemaan mukaan tapahtumiin ja osallistumaan yhteisön monipuoliseen toimintaan.

Hyvän fiiliksen musiikkijameissa on letkeä tunnelma. Kuva: Frans Kangasniemi

Kollektiivi työllistää luovan alan tekijöitä tapahtumatuotannon kaikilta osa-alueilta taiteilijoista graafisen suunnittelun osaajiin ja tapahtuman markkinointiin.

Tapahtumissa kokonaisuus on mietitty viimeistä piirtoa myöten. Osallistujien turvallisuutta ja omaa tilaa kunnioitetaan. Kollektiivi on laatinut jopa oman turvallisen tilan ohjeistuksen, jota voidaan hyödyntää omien tapahtumien lisäksi alalla kumppaneiden tapahtumissa. 

Kokonaisuudessa tärkeää on ihmisläheisen ja yhteiset arvot jakavien tapahtumien järjestäminen. Tapahtumiin voi tulla sellaisena kuin on ja luottaa siihen, että siellä vallitsee turvallinen ja hyvä fiilis. 

Kollektiivi pyrkii rakentamaan polkuja joissa pienempien tapahtumien kautta voi johtaa isommille lavoille – ja miksei pidemmällekin.

Tavoitteena häivyttää rajaa osallistumisen ja esiintymisen väliltä

Kollektiivin järjestämissä tapahtumissa nuoret saavat olla omia itsejään. Tuomisen mukaan kaikki osallistujat ovat tärkeä osa tapahtumaa, olivat he sitten esiintyjiä tai osallistujia. Tavoite on häivyttää rajaa perinteisen yleisön ja artistin roolien välillä. Osallistujat ovat aivan yhtä iso osa tilan ja illan tunnelmaa ja energiaa kuin esiintyjätkin. 

Tuominen ottaa esimerkiksi suositun Flow-festivaalin. Siellä festivaalin tärkein esiintyjä on osallistuja itse. Ihmiset panostavat osallistumiseen ja pukeutumiseen oman tyylinsä ja mieltymystensä mukaan. 

SCOPE pyrkii vastaavaan pienemmässä mittakaavassa. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikkien aatesuuntien edustajat, olivat he sitten punkkareita niittivöineen, hip hoppareita tai iltapukuun laittautuneita fiilistelijöitä.

”Hienointa on kun on sali täynnä ihmisiä jotka huokuu omaa itsevarmuutta, oli sitten pukeutunut miten vain, kunhan on ladattu sillä energialla, että mulla on kivaa ja saan olla oma itseni!” – kuvailee Tuominen

Petrus Tuominen, kuva: Olli Nurminen

Kollektiivin taustalta löytyy yllättävä yhdistäjä

Yksi yhdistävä tekijä innovatiiviseen hankkeen taustalla löytyy yllättävästä paikasta. Moni yhteisön tekijöistä omaa Petrus Tuomisen tapaan taustan tunnetussa Vaskivuoren lukiossa. Musikaalilukioksikin tituleerattu lukio on tullut viime vuosina tunnetuksi upeista produktioistaan. Se nousi viimeksi otsikoihin, saatuaan esitysoikeudet 80-luvun hittielokuvaan perustuvaan Flashdance-klassikkomusikaaliin ensimmäisenä Suomessa, joka esitettiin vuonna 2023.

Tuominen näkee lukion roolin erityisesti tärkeänä tekijyyteen kasvattajana. ”Siellä vallitsee hullu usko itseensä ja omaan tekijyyteen ja siihen. että on mahdollisuus tehdä hiton hieno show. Jos sulla ei ole jotain, tiedät mistä saa vuokrattua savukoneen.” – Tuominen summaa. Yhdessä tekemisen lisäksi Vasklvuoressa opittiin saamaan kunkin osaaminen ja verkostot tehokkaaseen käyttöön. 

”Siellä on dna:ssa se, että keikat ovat elämää suurempia ja opitaan heittäytymään. Esimerkikisi Abishow Vaskivuoren lukiossa on kolmen viikon mittainen musiikki- ja mediatuotanto. ” 

Yksi tekijyyden kulttuurin luojista on pitkäaikainen Vaskivuoren lukion rehtori, nyt jo eläkkeelle jäänyt Eira Kasper

”Eira tuntui muistavan jokaisen oppilaan nimeltä. Se miten Eira kohtasi oppilaat ihmisinä oli vaikuttavaa. Eira kävi aina itse henkilökohtaisesti kaikissa opiskelijoiden esityksissä ja tapahtumissa, jopa räp-klubeissa.” – kertoo Tuominen

Nuorten tekemistä arvostetaan ja taide-aineet nähdään arvokkaina kovien luonnontieteiden puristuksessa.

Vaskivuoren lukiosta on lähtöisin monia nykyään kulttuuriallalla vaikuttavia ammattilaisia mukaanlukien tunnettuja nimiä. Yksi heistä on euroviisuedustaja, Windows95Man -yhtyeen Henri Piispanen.

Erityisen innostunut Petrus on maan rajojen ulkopuolelle ulottuvasta klubialan ”vaihdosta”. Jos Ruotsissa esiintyy jokin kiinnostava artisti, se voidaan tuoda Suomeen. Voimme tuoda klubialan osaamistä muualta tänne ja vastavuoroisesti meiltä voi lähteä jokin markkinointitiimin osa tekemään klubeja toiseen paikkaan. Molemmat saavat hyvää kokemusta ja osaamista eri maiden klubiskeneihin tutustuessaan.

Myös muista kaupungeista etsitään ja toivotetaan klubeille tervetulleiksi alan tekijöitä ja yhteistyökollektiiveja. Esimerkiksi Tampereella on eritäin vahva ja l kiinnostava bändi-ja rap-kulttuuri. 

SCOPEn seuraava tapahtuma on Suvilahden Tiivistämöllä lauantaina 9.3. klo 20 alkaen. Katso lisätiedot täältä

Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli