Sompasaunan löylyt lämmittävät nyt Hermanninrannassa

Maailman julkisimmaksi saunaksi tituleerattu Sompasauna jätti synnyinsijansa Sompasaaren ja pakeni uudisrakentamista Hermanninrantaan. Sompasaaressa saunottiin vielä juhannuksena, ennen kuin saunat sammuivat 27.6.

Sompasaaressa saunominen alkoi vuonna 2011 spontaanisti ja vailla liikoja lupia kyhätyssä saunassa, hyvinkin kotikutoisissa oloissa. Noista ajoista on tultu pitkälle, minkä huomasi juhannuksena Sompasaaren kärjessä parveilevista takseista sekä ruokakojusta, jonka menekki vaikutti suurelta. Sompasauna on kasvanut ja vakiintunut osaksi helsinkiläistä kaupunkikulttuuria, ja hyvä niin. 

Juhannuspäivänä Sompasaunalla saunottiin ahkerasti. Saunoissa kuuli monien tulleen ”Somppikseen” saunomaan ensimmäistä kertaa juuri lähenevän muuton takia. Musiikin soidessa useasta eri lähteestä ihmiset viettivät kaupunkijuhannusta parhaalla mahdollisella tavalla, eikä meiningistä olisi voinut arvata Sompasaaren kärjen hiljenevän jo seuraavana päivänä. 

Sompasaunan edustalla vilisi juhannuspäivänä

Saunat lähtivät matkaan ja Sompasaaren päätyä siivottiin maanantaina 28.6. Sompasaunan uutta sijaintia siivottiin ja valmisteltiin talkoovoimin ja saunominen uudessa sijainnissa on jo alkanut. Sijainti Verkkosaaren tuntumassa on yhtälailla joutomaan ja työmaiden ympäröimä kuin Sompasaaren kärki, sinne ei varmastikaan vahingossa eksy. Aiemman sijannin lailla merellinen lokaatio kärsii kenties vastaavanlaisen kaupunkinäkymän puutteesta, mutta on mennyttä huomattavasti vehreämpi. Sompasaunan ikoniset, alunperin Luonnontieteelliselle museolle kuuluneet kirahvit merkkaavat jälleen sauna-alueen sisäänkäyntiä.

img_somppis
Sompasaunan uusi sisäänkäynti Hermanninrannassa
Sompasauna lämpeää nyt Vanhankaupunginlahden maisemassa
Tunnelmaa tuo pieni esiintymislava, josta löytyy piano

Saunakulttuurin moninaisuus on Sompasaunalla läsnä, joten alastomuutta ei kannata hätkähtää. Koska saunalla on omat säännöt, käytetään siellä surutta myös vapautta hengailla ”heppisillään”. Sauna ei ole k-18, mutta alaikäisiä ohjeistetaan saapumaan Sompasaunalle vain aikuisten seurassa.

Vaikka saunoja on useampia, vilkkaina iltoina löylyissä on tiivis tunnelma.
Uimaranta ei ole kaksinen, mutta merivesi virkistää löylyjen jälkeen. Vastarannalla näkyy Kuusiluoto.
Jaa tämä artikkeli

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *