Runebergin päivän virtuaalinen torttupaja
Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivän kunniaksi voit osallistua virtuaaliseen Runebergintorttu -pajaan.
Torttupajan tallennetta pääset seuraamaan täältä
J. L. Runeberg piti makeasta ja hän ostikin torttuja kondiittorimestari Lars Henrik Asteniuksen leipomosta Porvoosta. Astenius oli historiatietojen mukaan kehittänyt oman torttunsa 1840-luvulla. Torttua kutsuttiin pienessä piirissä Runebergin tortuksi jo tuolloin. Runebergin vaimo Fredrika piti turhana kalliiden paakelsien ostamista leipomosta. Niin hän kehittikin kotikonstein oman nimikkotortun rakkaalle miehelleen.
Virtuaalisessa torttupajassa nostetaan esiin kansallisrunoilijan suosikkileivoksen historiaa ja käydään läpi, miten runebergintorttuja leivotaan Fredrika Runebergin alkuperäisellä reseptillä.
Fredrikan Runeberginleivos resepti (10 kpl)
200 g voita
3 dl sokeria
1 kananmuna
4,5 dl Mantelijauhoa / tai 3/4 dl mantelirouhetta
4,5 dl Vehnäjauhoa
5-8 tippaa Karvasmanteliöljyä (ei juuri käytetä enää nykyisin)
Päälle: Vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta
Vaahdota sokeri ja voi. Lisää kananmuna ja karvasmanteliöljy. Vaivaa jauhot sekaan. Voitele ja täytä vuoat taikinalla 3/4 saakka. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelua.
Runebergintorttu resepti (n. 20 kpl)
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3/4 dl (50 g) mantelirouhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl keksinmuruja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 rkl kardemummaa
Tortun päälle:
1 dl vadelmahilloa
1 dl sokerikuorrutetta (tomusokeri-vesiseosta)
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää kananmunat.
Yhdistä kuivat aineet (jauho, leivinjauhe, keksinmurut, kardemumma, mantelirouhe) ja sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Annostele taikina leivosvuokiin (noin 20 kpl).
Voit myös tehdä Runebergin kakun kakkuvuokaan
Paista 175 asteessa noin 20-25 min.
Tee sokerikuorrute ja pursota siitä rengas (tai kuvioita kakkuun) reunojen ympärille. Täytä vadelmahillolla.
Voit halutessasi kostuttaa tortut paiston jälkeen punssi-vesiseoksella.
Kuvakaappaus: Virtuaalinen torttupaja, Maria Kovanen leipoo runebergintorttuja Fredrika Runebergin reseptillä.
Tapahtumapaikka / Venue
Jaa valitsemassasi palvelussa:
Stadissa.fi tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen Helsingin seudulta.










































































