Quantcast
DocPoint - dokumenttielokuvafestivaali | Bio Rex Lasipalatsi

DocPoint - dokumenttielokuvafestivaali

Hinta: 11 € / lippu, sarjakortit: 6 lippua/ 55 €, 10 lippua / 85 €
Ajankohdat:
Tämä tapahtuma on jo mennyt

Katso tulevia tapahtumia Stadissa.fi -etusivulta.

Tapahtumasta:

22. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali, tuo jälleen valkokankaille parhaat dokumentit Suomesta ja muualta maailmasta. Festivaali tuo Helsingin valkokankaille yli 80 ajankohtaista dokumenttielokuvaa. Mukana tuttuun tapaan myös lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma Dokkino.

Yksi festivaalin ylistetyimmistä elokuvista on Oscar-palkitun Laura Poitrasin (Citizenfour) Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan, voittanut All the Beauty and the Bloodshed. Vuoden 2022 aikana eniten dokumenttielokuvapalkintoja voittanut, Shaunak Senin ohjaama All That Breathes esittää kysymyksen, voiko hengittäviä olentoja arvottaa keskenään. Lue lisää Parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnosta kilpailee seitsemän pitkää elokuvaa ja parhaan kansainvälisen dokumenttielokuvan palkinnosta kaksitoista elokuvaa. Tämänvuotinen Aho & Soldan -palkinto myönnetään John Websterille. Hän on valinnut neljä elokuvaa uransa varrelta retrospektiiviin ja pitää lisäksi Webster pitää MasterClassin. Lue retrospektiivin elokuvat

Ilmastonmuutos on teemana Poikkeustila-työryhmän ohjaamassa 10 kirjettä tulevaisuuteen dokumentissa. Se tarkastalee resilienssiä kriisien täyttämässä maailmassa. Lue lisää Maailmanlaajuista aistihermoja kutkuttelevien kuistausvideoiden ilmiötä ja sen ympärille muodostunutta yhteisöä taas tarkastelee Sini Hormion ja Anu Silfverbergin ohjaus ASMR – Täydellinen ystävä. Lue lisää

Kesämökin myyminen tuo tunteet pintaan Helena Östin ohjauksessa Att sälja en sommarstuga. Miten korjata maailma on Jouko Aaltosen läpileikkaus suoran kansalaistoiminnan historiaan ja aktivismiin 1990-luvulta aina tähän päivään asti. Lue lisää 

Intensiivinen henkilökuva All the Beauty and the Bloodshed sukeltaa valokuvataiteilija ja aktivisti Nan Goldinin elämään uskomattomalla vimmalla. Runsas arkistomateriaali kuljettaa tarinaa Goldinin lapsuudesta aina nykypäivään, ja taisteluun, jota hän käy opioidikriisissä ryvettynyttä Sacklerin perhettä vastaan. All the Beauty and the Bloodshed on osa festivaalin Kaunistelematon maailma -teemaa. Lue lisää Saman teeman alla esitetään trillerimäisellä otteella etenevä The Killing of Journalist, joka keskittyy slovakialaisen journalisti Ján Kuciakin ja tämän kihlatun Martina Kušnírován raa’an murhan tutkintaan ja oikeudenkäyntiin. Lue lisää

Cannesin ja Sundancen festivaalien parhaan dokumenttielokuvan palkinnot pokannut All That Breathes kertoo haarahaukkoja Delhin saastesumun keskellä pelastavista veljeksistä. Elokuva on osa Ihminen ja ympäristö -sarjaa. Ihana ihmisyys -teeman alla nähdään mm. Ahsen Nadeemin sydämellinen Crows Are White, joka kertoo ohjaajan ja buddhalaismunkin yllättävästä ystävyydestä. Lue lisää

Festivaalin järkyttävintä antia on Vallan kahvassa -teeman alla esitettävä Angie Vinchiton Manifesto. Venäläisten lasten ja nuorten somevideoista koostuva teos alkaa viattomilla arkiotoksilla, jotka muuttuvat kuitenkin tasaisen kiihtyvällä tahdilla ahdistavampaan materiaaliin aina kouluampumisiin asti. Lue lisää

Suosituimmille elokuville on annettu muutamia uusintanäytöspaikkoja, kuten Ahsen Nadeemin Crows Are White sekä Marusya Syroechkovskayan intiimi How to Save a Dead Friend, jossa hän seuraa päihteisiin vajoavaa sielunkumppaniaan reilun vuosikymmenen ajan. Lue lisää

Mukana taas runsaasti oheisohjelmaa, kuten DocFokus-keskustelutilaisuudet Bio Rexin lämpiössä sekä Kinokonsertit Burial X Timo Kaukolampi ja Ukrainan hyväksi järjestettävä In Spring Savoy-teatterissa. Suvilahden Tiivistämöllä nautitaan elokuvista ja musiikista LeffaLive-illoissa. Katso yleisötapahtumat ja live-illat

DocPoint FINEST-market kokoaa jälleen uusimmat suomalaiset ja virolaiset dokumenttielokuvat ja kansainväliset festivaaliammattilaiset yhteen. Tänä vuonna mukana on kymmenen valmista ja viisi in-progress-vaiheessa olevaa elokuvaa. FINEST-market järjestetään verkossa 31.1.-12.2.2023. Lue lisää

Kaikki elokuvatKotimaisen kilpasarjan elokuvat | Kansainvälinen kilpasarja

Kansainvälinen esityssarja | Kotimainen esityssarja

Festivaali tarjoaa myös monenlaisia maksuttomia oheistapahtumia. Katso paneelikeskustelut ja muut tapahtumat täältä.

Kuva: Docpoint Film Festival

https://www.facebook.com/docpoint/

https://twitter.com/DocPointHKI

https://docpointfestival.fi/

 


A Song Called Hate (Islanti 2020, ohj. Anna Hildur) on mehevä dokumentti, jossa esikoisohjaaja Anna Hildur seuraa lähietäisyydeltä Hatarin matkaa Euroviisuihin – ja heidän yrityksiään protestoida Israelissa järjestettäviä viisuja vastaan. Boikotoinnin sijaan Hatari haluaa protestoida Euroviisuja sisäpuolelta käsin.

Anny (Tsekin tasavalta 2020, ohj. Helena Trestikova). Tšekkiläisellä Helena Trestikovalla riittää kärsivällisyyttä. Maineikas dokumentaristi tunnetaan projekteistaan, jotka kestävät vuosia – joskus vuosikymmeniä. Tuoreinta seurantadokumenttiaan Annya hän kuvasi 16 vuotta, alkaen vuodesta 1996. Kamera tapaa Annyn ensimmäisen kerran Prahan Perlová-kadulla, jossa tämä vetää tupakkaa ja kävelee edestakaisin. Anny kertoo aloittaneensa seksityön avioeronsa jälkeen.

Gianfranco Rosin palkitussa elokuvassa Below Sea Level (Italia / USA 2008) näemme hetkiä seitsemän slabcityläisen elämästä 2000-luvun alkuvuosilta. Monet heistä ovat päätyneet Slab Cityyn jäätyään kodittomiksi. Jotkut ovat halunneet paeta. Taustalla on rahattomuutta, traumoja, traagisia menetyksiä, mielenterveys- ja päihdeongelmia, rikostuomioita, väkivaltaa.

Elokuvassa Children (Israel 2020, ohj. Ada Ushpiz) liikutaan Palestiinan miehitetyillä alueilla. Juutalaiset ovat läsnä vain sotilaina. Alueen keskellä sijaitsevan palestiinalaiskodin tarkkailukameroissa sotilaat lähinnä seisoskelevat kadulla; Ushpizin kamera tallentaa heidät myös asukkaiden kanssa kinastelevina ja vihaisina. Kerronnan keskiössä on kolme tyttöä.

Donner - privat (Suomi 2021, ohj. John Webster). Jörn Donner loi oman identiteettinsä levottomana eurooppalaisena, joka halusi nähdä ja kokea maailmaa ja kirjoittaa näkemästään tavalla joka ei ollut Suomessa tavanomaista. Hän oli avoin kaikelle, tutustui kaikkiin, mutta koki silti ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Kirjoittamisesta tuli vastaisku yksinäisyydelle. ”Perintöni koostuu sanoista”, sanoo todellinen Man of Letters.

Suvi Westin Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (Suomi, 2021) on moderni dokumentaarinen kertomus saamelaisten kokemuksista. Elokuva tuo herkällä, ennennäkemättömällä tavalla Saamen kansan jokapäiväisen elämän valkokankaalle. Millaista on elää saamelaisena – niin yksilönä kuin osana yhteisöä, jonka henkistä ja fyysistä elinpiiriä ajetaan systemaattisesti ahtaalle?

El Sicario, Room 164 (USA 2010, ohj. Gianfranco Rosi). Tappaja pukee ylleen kaksinkertaisen, hartioiden yli ulottuvan mustan huivin asetellen sen tottunein liikkein peittämään kasvot. Istuu sitten tuoliin käsissään iso vihko ja tussi ja alkaa selostaa kuvan kera, miten taitavasti tappaa oikea sicario.

Everything Will Not Be Fine (Romania / Ukraina 2020, ohj. Adrian Pirvu & Helena Maksjom) on sydänraastava tarina Adrianin ja Helenan tiestä toistensa luo, eroihin ja jälleennäkemisiin. Heidän yrityksestään elää yhdessä, koska kohtalo on heidät heittänyt samaan kurimukseen. He puhuvat broken englishiä ja yhtä broken on kummankin sielu.

Fish Eye (Iran 2020, ohj. Amin Behroozzadeh). Ohjaaja ja kuvaaja Amin Behroozzadeh tallentaa aluksen arkea puuttumatta siihen. Hän ei haastattele miehistöä tai juonna tapahtumia. Katsoja saa valita, onko elokuva ensisijaisesti ekskursio ison kalastusaluksen arkeen vai pikemminkin esteettinen kokemus. Behroozzadeh löytää laivalta ja sen aavasta ympäristöstä jopa runollisia otoksia.

Garage People (Saksa / Venäjä 2020, ohj. Natalia Jefemkina). Jossain pohjoisvenäläisen kaivoskaupungin laitamilla, komean vuoriston keskellä seisoo pitkä rakennus, kuin pienoiskylä. Natalija Yefimkinan elokuvan päähenkilöille kyseessä on toinen koti, se yksityinen paikka, jonne ei normaalisti kutsuta vieraita.

Gunda (Norja / USA 2020, ohj. Viktor Kossakovsky). Berliinin elokuvajuhlien tapaukseksi kohonnut Gunda tarjoilee parempaa terapiaa kuin kissavideot voivat ikinä antaa. Mustavalkoisen seurantadokumentin rehellisissä, pitkissä ja kiireettä etenevissä kohtauksissa yhdistyvät luontevasti luonnon omat tarinan elementit – draama, trilleri, kauhu, jopa ripaus actionia ja arjen romantiikkaa. Huom! Elokuva tulee katsottavaksi 30.1. klo 12 48 tunnin ajaksi.

Purple Sea (Saksa / Syyria 2020, ohj. Amel Alzakout & Khaled Abdulwahed). Vuonna 2015 taiteilija Amel Alzakout kuvasi pienellä kameralla matkaansa Syyriasta Berliiniin perillä odottavalle Khaled Abdulwahedille. Kun Alzakout ja 300 muuta pakolaista joutuivat veden varaan ylittäessään merta Turkista Kreikkaan ihmissalakuljettajan matkassa, kamera Alzakoutin kädessä jatkoi kuvaamista ja tallensi vahingossa kauhun hetket.

Rumba Rules, New Genealogies (Kongon demokraattinen tasavalta / Kanada 2020, ohj. Sammy Baloji & David N. Bernatchez). Taituruutta, perinteitä, uutta tulkintaa ja haaveita tulevaisuudesta. Rumba Rules, New Genealogies on dokumenttielokuva musiikista ja sen tekijöistä, joiden tarkassa tyylissä ja tarinankerronnassa on tärkeää muistaa niin eläviä kuin kuolleitakin.

The Metamorphosis Of Bird (Portugali 2020, ohj. Catarina Vasconcelos). Palkittu festivaalisuosikki The Metamorphosis of Birds hämää poikkeuksellisella toteutustavallaan. Vasconcelos käsittelee lähisukuaan, mutta aiheen huomioon ottaen elokuvaa ei odotusten vastaisesti ole kuvitettu vanhoilla valokuvilla tai arkistofilmin pätkillä. Puhuvia päitä ei kuvissa nähdä, vaikka siinä kyllä puhutaan – taukoamatta. Asetelmallisiin kuviin voisi upota ilman meditatiivista taustaselostusta, toisaalta sentimentaalinen ja lyyrinen teos toimisi myös kuunnelmana.

The Other One (Chile 2020, ohj. Francisco Bermejo). Kulunut vuosi on tutustuttanut monet meistä omaehtoisen karanteenin todellisuuteen. Harva kuitenkaan osaa kuvitella eristäytymistä pysyvänä olotilana. Valokuvaaja Francisco Bermejon debyyttielokuvan aihe on samanaikaisesti kipeän ajankohtainen ja syvän ikiaikainen.

The Wall Of Shadows (Puola / Saksa / Sveitsi 2020, ohj. Eliza Kubarska). The Wall of Shadows vie Himalajan vuoriston henkeäsalpaaviin maisemiin, jylhän Kumbhakarna-vuoren katveessa elävien šerpojen keskuuteen. Elokuvan keskiössä on kolmihenkinen perhe, joka joutuu valitsemaan perinteiden ja kipeästi tarvitsemansa rahan välillä, kun kolme länsimaista vuorikiipeilijää haluaa heidän avullaan kiivetä pyhälle vuorelle.

There Will Be No More Night (Ranska 2020, ohj. Eleonore Weber). Tämä hypnoottinen elokuva näyttää, millaista todellisuudessa on istua taisteluhelikopterissa ja tappaa ihmisiä.

Tidresenären (Suomi 2020, ohj. Anna-Karin Grönroos). Suomalaismuotoilija Henrik Wahlforssin ura teollisen muotoilun ja innovatiivisten keksintöjen parissa kukoisti 1970-luvulla. Vuonna 1980 hän päätti kuitenkin jättää tämän uran taakseen ja kirjoittaa kirjan. Kyseessä ei ollut mikä tahansa kirja, vaan muotoilijan ennustus tulevaisuudesta, ja siitä kasvoi hänelle elämänmittainen projekti.

Väkivaltajazzia pohjoisesta (Suomi 2020, ohj. Juho Karjalainen). Heikki Ruokankaan musiikki ei ole massoja kosiskelevaa, eikä se keiku listoilla. Ennemminkin se houkuttelee pientä mutta uusista ja yllättävistä kokemuksista ilahtuvaa yleisöä. Melodisuutta ja meteliä yhdistävä yhden miehen orkesteri sekä hämmentää että kiehtoo.

Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa:
(Translate page)


Mannerheimintie 22-24
00100 Helsinki

Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli
Lue lisää
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa
Lue lisää
BANNER1_ALT


Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna
Lue lisää
Kuvan Kevät tutustuttaa yleisön kiinnostaviin uusiin taiteilijoihin
Lue lisää
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä
Lue lisää
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa
Lue lisää
Lintsi avautui jälleen uuteen kauteen kevään kynnyksellä
Lue lisää
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa
Lue lisää
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen
Lue lisää
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana
Lue juttu
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana
Lue lisää
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä
Lue juttu
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan
Lue lisää
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä
Lue lisää
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi
Lue juttu
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat?
Katso täältä
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa
Katso pelit
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla
Lue lisää
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike
Lue lisää
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun
Lue lisää
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan
Lue lisää
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä
Lue lisää
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä
Lue lisää
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille
Lue lisää
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä
Lue lisää
Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla
Lue lisää
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää
Tämä olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisääKerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.