Quantcast
Lux Helsinki | Esplanadin puisto

Lux Helsinki

Hinta: vapaa pääsy
Ajankohdat:
Tämä tapahtuma on jo mennyt

Katso tulevia tapahtumia Stadissa.fi -etusivulta.

Tapahtumasta:

Valofestivaali Lux Helsinki tuo jälleen valoa Helsinkiin pimeimpänä ja kylmimpänä aikana. Festivaali täyttää kaupungin valoteoksilla tuttuun tapaan tammikuun alussa 4.–8.1.2023.

Tapahtuma muuttaa tutut rakennukset ja tilat ainutlaatuisiksi valotaideteoksiksi. Festivaali levittäytyy kolmeen eri paikkaan, jossa kussakin on omat teoskokonaisuudet. Teoksia löytyy keskustasta Mannerheimintietä seuraten, Ruoholahdesta ja Suvilahdesta. Korkeasaaressa järjestetään tänäkin vuonna Lux Korkeasaari ja kaupungin kulttuurikeskuksissa on esillä omia valoteoksia. Tapahtumassa käytetään energiatehokaita led-toteutuksia, joten sen energiankulutus on suhteellisen pientä.

Ukrainan sota osana festivaalia

Tänä vuonna kokeellisten valoteosten joukossa on myös konkreettista maailman tilasta kertovaa taidetta. Keskustan kierros ei tarjoa suuria elämyksiä, mutta tsekkiläisen Maxim Velčovskýn installaatio on piristävä poikkeus ja reitin vetonaula. Ukrainasta tuodut, sodassa palaneet savuavat autot muistuttavat sodankäynnin kauhuista. Todentuntuinen installaatio on raju muistutus menetyksiä kokeneiden ukrainalaisten todellisuudesta. Festivaalin keskiöön Musiikkitalon, Kiasman ja Oodin keskelle tuotuna se myös hämmentää. Velčovskýn töitä on aiemmin ollut esillä muun muassa Lontoon Victoria and Albert -museossa ja Pariisin Pompidou-keskuksessa.
Sodassa palaneet autot on festivaalin puhutuin teos. Autonraatojen ympärillä häärii hämmentynyttä yleisöä. 

REITIT JA TEOKSET
Keskustan reitti (Musiikkitalo - Kansalaistori - Töölönlahden puisto - Hesperian puisto - Mäntymäen kenttä - Olympiastadion )

Musiikkitalon edusta
- The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living
Ukrainsta tuodut, sodan runtelemat autot muistuttavat konreettisella tavalla sodan kauheuksista. Lue lisää
Kansalaistori - Abrstact
Abstract-teos esittää 20 minuuttin liikkuvien valojen loopin, inspiraationaan suhteellisuusteoria. Se esittää ajan kiihtymistä pystysuuntaisena liikkeenä, kunnes lopulta aika jäätyy. Lue lisää 
Töölönlahden puisto - Whale Ghost

Valaan luurankoa tai ennemmin isoa kalan ruotoa muistuttava valoteos nousee katsojien yläpuolelle. Teos muistuttaa ihmiskunnan vaikutuksesta luonnon lajikatoon. Lue lisää
Hesperian puisto - L’Envol
Valoa hohtava muuttolintuparvi on asettunut korkealle Hesperian puiston puihin. Origamilintujen parvet valaisevat myös puut mikä luo seesteisen ja rauhallisen tunnelman. Lue lisää
Mäntymäen kenttä - BEAM
30 metrisessä ja 9 metriä korkeassa LED-valoinstallaatiossa vaihtuvat värit ja ääni vie katsojat portaalin lailla päästöttömään ja toiveikkaaseen tulevaisuuteen. Lue lisää 

Mäntymäen kentän teosta koristavat sponsorin hulppeat sähköautot

Olympiastadionin TAHTO-museon julkisivu - Suurkaupungin kasvot
Ylen tuottama kokeellinen teos esittelee suurkaupungin värejä, virtaa, verkostoja, muotoja, hahmoja ja sykettä mykkäelokuvien ja RSO:n musiikin saattelemana. Teos yhdistää toden ja kuvitellun, nykypäivän ja menneisyyden. Lue lisää

Katso kaikki Lux-teokset täältä (Ruoholahti, Suvilahti, Korkesaari, Kulttuuritalot ja oheisohjelma)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valtteri Väkevä (@valtteri_vakeva) 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lotta Emilia (@lottaemiliam)Pääkuva: Juha Rouhikosken Swan Song -teos nähdään Suvilhdessa Lue lisää

Lux Helsinki | 4.-8.1. klo 17-22------------

Lux Helsinki will take place on 4.–8.1.2023 and is open daily from 5 pm to 10 pm. Lux Helsinki 2023 transforms familiar buildings and premises into unique works of light art. The public festival is free of charge, and will spread around the city into three entities in the city centre, Ruoholahti and Suvilahti. 

Organized for the third time, Lux Korkeasaari is open 26.12.2022–8.1.2023 from 10 am to 7 pm. There is a separate entrance fee to Lux Korkeasaari, and for every purchased entrance ticket and annual card visit, a euro will be donated towards conserving snow leopards in the wild.

Valofestivaalin ja teokset ovat esillä keskiviikosta sunnuntai-iltaan asti. 

Tänä vuonna valoteokset ovat useassa eri paikassa. Katso teokset ja tapahtuman kartta täältä

------------------------

Aiempien vuosien reitit ja teokset - muistatko näitä?

Valofestivaali jakautui kahteen osaan: Lux1 kiersi Olympiastadionin ympäristöä, Eläintarhan aluetta ja Alppipuistoa. Lux2 taas levittäytyi keskustasta aina itäiseen ja pohjoiseen Helsinkiin asti. 


Otso Vartiaisen Bling the Roof ja Pixels valaisivat Forumin ja Citycenterin kauppakeskusten katoilla. Pixels-teos juhlistaa samalla Forumin 70-vuotisjuhlavuotta. Kuva: yoamofinlandia


Rengasmaisesti Töölöä, Kalliota ja Pasilaa sivuavalla Lux1-reitillä nähtiin kymmenen teosta. Lux2-kokonaisuus käsitti kaikkiaan 19 teosta ympäri kaupunkia. 

Vuonna 2022 kaamosajan iloksi otettiin käyttöön myös aamuvarhaisin valaistuja teoksia. Aamuvirkut, illan torkut pääsevät siis myös nauttimaan valoteoksista. Vuoden 2022 reitit ja teokset


Alppipuiston teoksen tekniikan ja ohjelmiston takana olevan nelihenkinen hollantilaistiimin Friso viimeisteli Alppipuiston PING-teosta odottoavissa tunnelmissa avajaispäivänä. 


Vuoden 2020 reitti
kulki Tuomiokirkolta Kruununhaasta Kaisaniemen puiston kautta Tokoinrantaan. Reitin pituus on oli n. 2 km. Lux-Arkkitehtuuri-teos oli tuolloin Kaupunginteatterin pintaan projisoitava kylmästä lämpimään muuntuva valospektri, joka tanssi musiikin säestyksellä. 

Tuomiokirkko oli yhtenä kohteena jälleen ja se valaistiin itävaltalaisen valotaiteilija Teresa Marin teoksella sateenkaaren värein. 

Sekä historiallinen Topelian sisäpihan puisto, että viereinen Metsätalon teos kokosivat pienuutensa vuoksi pitkät jonot ja saivat monet ohittamaan teokset. Topeliasta löytyi punaista valoa ja valoterapiaa tarjonnut The Bridge - teos. Metsätalon sisäpihalle oli loihdittu scifi-vaikutteita sisältänyt kauhuteemaisen ja melko kovaääninen näyttämö. 

Kaisaniemen puistoon oli rakennettu perinteinen lyhtypuisto Aleksis Kiven koulun, Apollon yhteiskoulun, Porolahden koulun ja Helsingin kuvataidelukion toimesta. Puiston hiekkakentällä oli näyttävä tulitornao-teos, joka simuloi metsäpalon aikana oikeastikin esiintyvää harvinaista luonnonilmiötä. Teosta ympäröi 12-metrinen jättimäinen rautakehikko.

Kaisaniemenpuiston Peilipöllö -teos oli kuvitteellinenfiktiivis-dystooppinen kierrätysmateriaalista luotu lintulaji. Pöllö nousi otsikoihin, kun se varastettiin taiteilijan häkkikellarista Vallilasta.


Pöllö-teos. Kuva: Lux Helsinki

Tokoinrannan laiturista löytyi suurten erikoisten valotekstien ja äänten teos Magic Mirror, joka kuvasi suhdettamme älypulimeen, aikamme taikapeiliin. 

Tokoinrannan vaaleanpunaisena hehkuva Do-gooders -teos yhdisteli kuvataidetta ja interaktiivista animaatiota. Katsojalle oli mahdollisus koskettaa valoa ja herättää maalaus eloon. 

Päätösteos Helsingin kaupunginteatterin julkisivu muuntui valolla maalatuksi musiikkia sisältäneeksi rauhoittavaksi maisemaksi.  

Lux Arkkitehtuuri -sarja on nostanut esiin Helsingin arkkitehtuurin helmiä valaisemalla ne näyttävästi. Sarjassa on tähän mennessä nähty Ateneum (2016), Kauppatorin julkisivut (2017), Erottajan paloasema (2018), Finlandia-talo (2019) ja Kaupunginteatteri (2020).

Vuoden 2019 LUX-reitti alkoi Kansalaistorilta ja kulki Finlandia-talon kiertäen Etu-Töölössä. Mieleenjääneitä teoksia olivat mm. Hakasalmen huvilan lyhtypuisto, Nervanredinpuistikon Pedulum sekä Taidehallin seinään yleisön toimesta muuntuva varjotaideteos. Reitti päättyi Kansallismuseon seinään, jonka valtasi monarkkiperhosten värikäs videoprojisointi.

Vuoden 2018 reitti kulki kulki Espan puistosta Kaartinkaupunkiin ja päättyi Senaatintorille. Siellä Tuomiokirkko hohti valkokankaana muusikko Mika Vainion muistolle omistetussa László Bordosin videoprojisoinnissa.  


Taidehallin seinään 2019 heijastettu interaktiivinen teos.

Insert
Kuva: walleni.us


Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupungin tapahtumasäätiö. 

The Lux Helsinki festival is organised by the City of Helsinki

www.luxhelsinki.fi
https://www.facebook.com/luxhelsinki/

 


Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa:
(Translate page)


Eteläesplanadi 1
00130 Helsinki¨Useat kymmenet joulumarkkinat tarjoavat lahjaideoita ja lämmintä tunnelmaa
Katso tarjontaa
Näille suosituille joulumarkkinoille saapuu yli 60 bussia ympäri Suomea
Lue lisää
Tämän näyttelyn kaikki taideteokset on tehty piparkakuista
Tutustu
Talvisirkuksessa nähdään supersankareita ja häikäisevää akrobatiaa
Lue lisää
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit
Ryoji Ikeda tarjoaa datailotulitusta kaikille aisteille
Lue lisää
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimenevissä illoissa
Lue lisää
Klassikkofarssi ihastuttaa vielä yli 200 vuotta sen kirjoittamisen jälkeen
Lue lisää
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syyskaudella
Lue lisää
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää
Saaristossa voi retkeillä meren äärellä tunnelmoiden
Lue lisää
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää
Tämä olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisääKerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.