Quantcast
Helsingin ja Uudenmaan lähiluontokohteet (Nuuksio, Sipoonkorpi, Luukki, Kuusijärvi ja Petikko) | Stadissa.fi

Helsingin ja Uudenmaan lähiluontokohteet (Nuuksio, Sipoonkorpi, Luukki, Kuusijärvi ja Petikko)

Pohjoiselta Uudellamaalta löytyy maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen viherkehä, joka ulottuu Sipoonkorven kansallispuistosta Nuuksioon ja aina Kirkkonummen Meikoon saakka.

Metsä ja luonnossa liikkumisella on uusimpien tutkimusten mukaan lukemattomia terveyttä edustäviä vaikutuksia. Luonnossa liikkuminen vähentää mm. stressiä, laskee verenpainetta, parantaa keskittymiskyä ja muistia sekä vahvistaa kehon omaa immuunijärjestelmää. 

Suurimmat luonnonpuistot ovat Nuuksio ja Sipoonkorpi, jossa lääniä riittää vaikka useiden päivien valellukselle. Vantaalla taas löytyy suosittu Kuusijärvi sekä Petikon ulkoilualue. Espoossa myös Luukki on retkeilykohteena pääkaupunkiseutulaisten suosiossa.

Nuuksion kansallispuisto 

Nuuksion luonnonsuojelualue sijaitsee Turunväylän(1) ja Vanhan Porintien (120) välissä. 

Pääkaupunkiseudun suurimmassa kansallispuistossa sekä aloittelevat, että kokeneemmat retkeilijät löytävät itselleen sopivat retkeilymaastot ja upeat maisemat.

Nuuksion jylhiltä jyrkänteiltä avautuu upeat näköalat, jotka nousevat korkeimmillaan 110 metrin korkeudelle merenpinnasta. Maisemista upeimmat avautuvat Haukankierroksella. Alueella on yli 80 järveä tai lampea, joissa saa myös sään ja rohkeuden salliessa uida. Metsän lajisto on rikas ja siellä asustaa myös harvinainen liito-oravakanta.

Luonnonpuistossa suositellaan kulkemista merkittyjä reittejä pitkin. Alueelta löytyy suuri määrä eritasoisia luontopolkuja, rengasreittejä ja muita merkittyjä reittiä alle tunnin mittaisesta aina koko päivän retkeen asti. Nuuksion reiteillä voit kulkea kävellen, polkupyörällä tai ratsailla. Myös kulkeminen pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa onnistuu. Esimerkiksi Haukkalammen pysäköintialueelta lähtee useita vaellusreittiä. 

Nuuksioon pääsee kätevästi
 

Bussilla nro. 245 Espoon keskuksesta, jonne taas pääsee junilla (E, L, U, Y ja X). 
Autolla
Kansallispuiston itä- ja pohjoisosaan ajetaan siten, että Nupurintieltä (tie 110, vanha Turuntie) käännytään pohjoiseen Brobackantielle Nupurin kohdalta. Brobackantie vaihtuu Nuuksiontieksi, jota ajetaan Solvallan Urheiluopiston ohi. Haukkalammelle ajettaessa käännytään parin kilometrin päässä Solvallasta vasemmalle. Pohjoisosaan Kattilaan mentäessä ajetaan Nuuksiontie (Kattilantie) loppuun saakka.
Kansallispuiston eteläosaan ja länsiosaan ajetaan Veikkolan kautta. Eteläosaan pääsee myös Brobackantieltä Siikajärven kylttien mukaan. Luontokeskus Haltialle on hyvät yhteydet julkisilla ja omalla autolla. Haltiassa myös luontonäyttelyitä ympäri vuoden sekä ravintola ja kahvila. 

Nuuksion reitit
Nuuksion aluekartta (pdf)


Kuusijärvi

Vantaan sydämessä sijaitseva Kuusijärvi on pitkään ollut pääkaupunkiseutulaisten suosiossa. Ympärivuotinen järvikohde luontoympäristöineen ja polkuineen on helppo ja houkutteleva retkikohde. Kuusijärvi sopii lyhyeenkin päiväretkeilyyn ja kesällä iso uimaranta on suosittu kohde. Paikassa lämpiää paitsi sähkösaunat, myös kaksi aitoa savusaunaa, joista pääsee järveen vilvoittelemaan. Talvella saunat käytössä sekä avantouintimahdollisuus ja merkityt hiihtoladut. Ravintola Cafe Kuusijärvi ovat avoinna vuoden ympäri. 

Kuusijärvi sijaitsee Vanhan Lahdentien (140) alkupäässä, osoitteessa Kuusijärventie 3, 01260 Vantaa. Kehä III:n ja Lahden moottoritien risteyksen koillispuolella. Julkisilla kulkuneuvoilla paikalle pääsee Korson tai Tikkurilan juna-asemien kautta busseilla (esim. pysäkki V9719 Kuusijärvi).


Ympäri vuoden auki oleva Kuusijärvi täyttyy kesähelteillä uimareista. Kuva: Vantaan kaupunki

Kuusijärven kartta

Sipoonkorven kansallispuisto 

Sipoonkorpi on suuri luonnonsuojelualue Helsingin koillispuolella ja Vantaan itäpuolella. Se on Suomen metsäisin metsä ja kirjaimellisesti paikoin monin tavoin korpea muistuttava metsäalue. Sipoonkorpi koostuu monenlaisista metsistä, pääosin kuusimetsästä, soista ja kulttuurimaisemista. Alueella on vain muutama pieni järvi. Maasto on hyvin vaihtelevaa, kallioita on paljon ja korkeuserot ovat paikoin suuria. Lajisto on runsas ja alue on ainoa pääkaupunkiseudun metsäalue, jossa tavataan vaativia lajeja, kuten metsoa.

Sipoonkorven reitit

Byabäcken (keltaiset merkit)
Lähtöpiste: Länsitie 237, Sipoo (parkkipaikka)

Reitti kulkee polkua alueen metsien läpi. Reitin varrelta löytyy Ängesbölen tulentekopaikka, laavu, telttailualue ja kuivakäymälä. Juomavesipisteenä toimii Bergströmin torpan kaivo. Reitti on merkitty keltaisilla merkeillä polun varren puihin. Pituus on 1,4 km ja Länsitien vartta saavuttaessa lähtöpaikkaan rengasreittinä 2,1 km.Byabäcken sijaitsee alueen pohjoisosassa Sipoon Hindsbyssä noin 30 km:n päässä Helsingistä. 

Kalkinpolttajanpolku (valkovihreät merkit)
Lähtöpaikka: Tasakalliontie 1 
Tasakalliontien pysäköinti (parkkipaikka)


Kalkinpolttajanpolku (4,8 km) kiertää metsäistä kalliota ja peltomaisemia. Korkeuseroja on paljon ja jyrkimmät kohdat on varustettu portailla. Alue on entistä kalkkikaivos- ja maatalousaluetta, entisiä Håkansbölen kartanon maita. Reitiltä löytyy Kalkkiruukin laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Högbergetin kallioilta avautuu hieno näköala metsien yli aina Vuosaareen saakka.

Sipoonkorven eteläosaan pääsee Vantaan Sotungin kautta. Esimerkiksi kehä III:lta päin saavuttaessa noustaan Hakunilan liittymästä ja jatketaan pohjoiseen Hakunilantietä Hakunilan Urheilupuiston ohi Sotungintielle, jolta käännytään vasemmalle Nybyggetintielle. 


Tasakallion tien pysäköintipaikalta lähtee polku myös Högbergeti upeille kallioreiteille.


Mustavuoren linnoitusalue ja luolat

Mustavuoren luonnonsuojelualue Vuosaaressa on louhikkoinen luontokeidas, joka on rakennettu ensimmäisen maalmansodan aikana rakennettu linnoitus tai ennemminkin juoksuhautojen ja luolien kokoelma. Alue on osittain vaikekulkuista, mutta alueella menee myös kapea kivistä rakennettu polkumainen tie. Korkeiden kallioiden seiniin hakatut luolamaiset aukot voivat saavat miettimään, voisiko luola olla jonkun luontokappaleen koti. 

Mustavuorelle löytää helposti Itäväylän parkkipaikalta, Mellunmäestä kilometrin verran itäänpäin kuljettaessa.

Lue lisää


Luukki

Espoon yksi suosituimpia ulkoilualueita on Luukki (käytetään myös nimeä Luukkaa), jonka keskiössä toimii upea kartano, jonka kahvila palvelee viikonloppuisin läpi vuoden tarjoten lounasta ja herkkuja ulkoilijoille. Kartanon alue sopii hyvin kesäiseen piknikin viettoon. Alueella n. 200 m kartanolta löytyy uimaranta, jonka läheisyydessä on grillikatoksia.  Luukin ulkoilualueella toimii matkailuvaunualue ja leirikeskus. Myös kalastaminen onnistuu alueen lukuisilla lammilla ja järvillä. Luukinjärvi kartanon lähellä ja Kaitalampi alueen lounaisosassa ovat suosittuja uimapaikkoja. 

Luukin suuri metsäalue kuuluu Nuuksion kansallispuiston järviylänköön. Sen ulkoilumaasto on monipuolinen pienten lampien sekä suoalueet. Alueen koillis- ja luoteisosissa sijaitsevat laajat luonnontilaiset Kaitalammen ja Luukkaan aarnimetsäalueet.

Luukin luontopolutPetikko

Vantaan länsiosasta löytyy Petikon luonnonpuisto ja virkistysalue. Se on osa viherkehää ja sieltä löytyy monipuolista metsämaisemaa ja luonnonsuojelualuetta. Alueen vaihtelevassam ja monipuolisessa luonnossaa voi kokea aitoa erämaatunnelmaa sekä vuosisatoja vanhasta kulttuurimaisemasta. Esimerkiksi Keimolan Isosuo on näyttävä maisema, jossa retkeilijän silmä lepää. Reiteillä näkyy myös paljon avaria peltoja ja niittyjä.

Petikon luontoalue löytyy Kehä III:n pohjoispuolelta, Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän välistä. Lännessä alue jatkuu Espoon metsiin.


Petikon läpi kulkee reitti 2000, jonka varrelta löytyy laavu hengähtämiseen ja vaikka kahvihetkeen. Kuva: Kunnonluonto

Alueen eteläosaan on kunnostettu uusi sisääntulo- ja paikoitusalue, eli ns. ”Petikon portti”. Kävelijöille, hiihtäjille ja retkeilijöille on suunniteltu uusia reittejä ja osaa vanhoista reiteistä on jo kunnostettu. Petikon portin yhteydessä on kuntoilulaitteita sekä pöytiä ja penkkejä eväshetkeä varten.

Bussilla numero 322 pääsee Helsingin keskustasta Elielinaukiolta alle tunnissa Tiilitielle Petikon portin kupeeseen (pysäkki Kaakelikaari). HSL:n reittiopas.

Autolla Petikon portin paikoitusalueelle pääsee Kehä III:lta ajamalla ensin Petikontielle ja sitten Tiilitietä pitkin aina Tallimäentien hiekkatielle, joka johtaa suoraan Petikon portin paikoitusalueelle.

Junallakin Petikkoon pääsee Vantaankosken rautatieasemalta, josta Petikon portille on matkaa 2,5 kilometriä. Kehäradalla lähin asema on Vehkala, n. 1,5 kilometrin päässä Petikon portista.

Petikon reittikartta (pdf)


Jakomäen Slåttmossenin suo ja luontoalue


Soinen rauhoitettu luontokeidas Helsingin ja Vantaan rajalla tarjoaa rauhoittavaa suomaisemaa ja hyvät pitkospuut, joita alueelle on rakennettu yli 700 metriä. Paikka sopii pieneen päiväretkeen ja vaikka lasten kanssa tehtävään luontoseikkailuun. Vanhojen hiekkakuoppien täyttyneet pohjista syntyneet lammet tarjoavat tunnelmallisen lehvähdys- tai eväshetken retkeilijälle. Suo on Helsingin laajin rauhoitettu suo-alue. Alueen suotyyppeinä on luonnontilaista keidasrämettä, isovarpurämettä, nevakorpea ja turvekangasta. 

Slåttmossen sijaitsee Jakomäen ja Fazer vierailukeskuksen välissä Vaaralan kainalossa. Paikkaan pääsee kätevästi bussilla tai omalla autolla. Lähin pysäkki on Somerikkopolku.

 


Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.

Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.


Kerro tästä valitsemassasi kanavassa:(Translate page)

Vinkkaa tai lisää tapahtuma tähän paikkaan
Ehdota kiinnostavaa paikkaaLisää oma kuvasi paikasta

Osoite

Haukkalammentie 32
02820 Espoo
Useat kymmenet joulumarkkinat tarjoavat jouluista tunnelmaa
Katso tarjontaa
Näille suosituille joulumarkkinoille saapuu yli 60 bussia ympäri Suomea
Lue lisää
Tämän näyttelyn kaikki taideteokset on tehty piparkakuista
Tutustu
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit
Ryoji Ikeda tarjoaa datailotulitusta kaikille aisteille
Lue lisää
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää
Klassikkofarssi ihastuttaa vielä yli 200 vuotta sen kirjoittamisen jälkeen
Lue lisää
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syyskaudella
Lue lisää
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimenevissä illoissa
Lue lisää
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää
Saaristossa vietetään kesäisiä retkipäiviä meren äärellä
Lue lisää
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää
Tämä olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisää
Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.