Quantcast
Pauligin huvila | Stadissa.fi

Pauligin huvila

Pauligin huvila on idyllinen huvilarakennus, joka oli pitkään kaupungin omistuksessa, mutta palasi takaisin Pauligin suvun omistukseen syksyllä 2022.

Huvilassa on toiminut erilaisia yhdistyksiä ja se on ollut kaupungin organisaatioiden käytössä, viimeisimpänä nuorisoasiainkeskuksella. Huvilan rannan vanha nuottatupa toimii nyt Cafe Regattana, joka on kaikille avoin rantakahvila Sibeliuspuiston kainalossa rannassa.

Kaupunkilaiset nostivat osallistavan budjetoinnin 2020-2022 yhtenä ehdotuksena, että Pauligin huvilasta tehtäisiin kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Ehdotus kuitenkin tyrmättiin kaupungin toimesta, sillä huvilaa oli tarkoitus valmistella myyntiin viimeistään syksyllä 2021. Rakennuksen arvioitiin olevan myös mittavan, yli miljoonan euron perusparannuksen tarpeessa. 

Huvila palaa alkuperäiselle omistajalleen

Ympyrä sulkeutui monien vaiheiden jälkeen vuonna 2022 kun rakennus myytiin takaisin Pauligin suvulle tarjouskaupalla. Sen myyntihinta suvun omistamalle Kahvimo Oy:lle oli hieman yli miljoon euroa. Ostajan suunnitelmissa oli, että rakennus entisöidään perinteitä kunnioittaen kokoontumistilaksi suvun tarpeisiin. Lisäksi sinne on suunnitteilla kaupunkilaisille avointa toimintaa, kuten kahvila ja näyttelytila.

Varhaisimmat rakennusvaiheet 1820-1886

Vuonna 1812 Helsingistä tultua pääkaupunki alettiin järjestää Töölön asutusta. Jälleenrakennuskomitean aloitteesta Töölöön muodostettiin 1820-luvulla aluksi kymmenkunta vuokratonttia. Töölön villa-asutus perustettiin hyötynäkökohtia ajatellen. Tonteilla asuttiin ja niitä viljeltiin. Myöhemmin itäosan villatontteja muutettiin taloustonteiksi, mutta länsiosa jäi varakkaamman väen asuinalueeksi. Helsingin kaupungin maistraatti päätti vuoden 1872 lopussa vuokrata Töölön vuokra-alueella Humallahden rannalla sijaitsevan huvilapalstan paakarimestari Gustav Ulrik Sandbergille ja hänen vaimolleen Ulrika Charlottalle. Herra Sandberg oli kaupungin mahtimiehiä. Hän omisti kantakaupungissa menestyvän leipomon ja useita kivitaloja.
Lounais-koillissuunnassa huvilapalsta no 56b ulottui Humallahden rannasta suunnilleen nykyisen Topeliuksenkadun tienoille. Paakarimestari käynnisti huvilan rakennustyöt vuonna 1873. Huvilan rakennusten piirustukset laati 1800-luvun tunnetuimpiin arkkitehteihimme kuulunut F.A. Sjöström. Päärakennuksen lisäksi alueelle rakennettiin pienempi asuinrakennus, ulkorakennus, keilarata, belvedere eli näköalapaviljonki sekä rantaan niemen nipukkaan nuottatupa ja lahden pohjukkaan uimahuone pitkine laitureineen. Sjöströmin laatimista huvilan päärakennuksen piirustuksista ovat säilyneet lounainen julkisivu, leikkaus ja ensimmäisen ja toisen kerroksen pohjat.

Huvilan pohjakaava on epäsymmetrinen. Ulkoarkkitehtuurin epäsymmetrisyys oli alkujaan huomattavasti korostetumpi kuin sen nykyasussa. Huvilan länsinurkkaan oli mm. sijoitettu torni näköalatasoineen ja sateenvarjokattoineen. Huvilan ulkovuorauksessa vaihtelivat pysty- ja vaakalaudoitus kuten nykyisinkin, mutta hieman toisin detaljoituna. Ikkunoiden yläruutujen puitteet olivat vinoneliöt kuten nykyisinkin.

Pauligin huvila 1886-1932

Vuonna 1886 paakarimestari Sandberg perheineen luopui vuokraoikeudestaan Humlevikin huvilapalstaan ja myi rakennukset konsuli Gustav Pauligille ja hänen puolisolleen Berthalle, joiden hallinnassa Villa Humlevik tuli olemaan 46 vuotta. Lyypekkiläistä syntyperää oleva Gustav Paulig muutti 20-vuotiaana Suomeen ja perusti oman siirtomaatavaraliikkeen 1876. 
Pauligit muuttivat huvilaan vuonna 1887. Huvilaan muuttivat Pauligien seitsemästä lapsesta tuolloin syntyneet kaksi lasta, kaksi palvelijatarta, kuski ja puutarhuri perheineen.
Vuonna 1890 Pauligit uudistivat päärakennusta kasvavan perheen tarpeita vastaavaksi. Muutospiirustukset laati arkkitehti Waldemar Aspelin. Talon alle rakennettiin tilava kellari. Luoteissivun huoneita laajennettiin. Alakertaan rakennettiin kylpyhuone ja sisäkäymälä. Pääsisäänkäynti muutettiin umpikuistiseksi, jonka päälle rakennettiin parveke. Remontin jälkeen huvilan huoneluku kasvoi yhdellä.
Pauligit harrastivat puutarhanhoitoa, joten heidän aikanaan Villa Humlevikin puisto ja leikkimökki kukoistivat. Villa Humlevikin puisto muodostaa osaltaan nykyisten Sibeliuksen ja Topeliuksen puistojen vanhimman kerrostuman.

Vuonna 1907 Gustav Paulig kuoli vain 56 vuoden ikäisenä. Bertha Paulig asui perheineen edelleen huvilassa. Vuonna 1920 hän anoi kaupungilta huvilapalstan lunastusoikeutta tai jatkoa palstan vuokrasopimukseen. Kaupunginvaltuusto ei suostunut palstan lunastukseen, mutta vuokrasopimusta jatkettiin kymmenellä vuodella vuoden 1932 loppuun.


Vuonna 1922 Pauligien esikoinen Eduard Paulig muutti perheineen huvilaan ja pani alulle päärakennuksen muutos- ja laajennustyön. Huvilan nykyinen asu on peräisin tästä rakennusvaiheesta. Muutospiirustukset laati rakennusmestari Walter Fyrqvist. Ensimmäiseen kerrokseen rakennettiin kolme ja toiseen kerrokseen viisi huonetta lisää. Alakerran salin lasiverannan päälle rakennettiin pienempi viisikulmainen lasiveranta. Torni purettiin. Luultavasti tässä yhteydessä huvilaan asennettiin vesi- ja lämpöjohdot. Myöhemmin huvilan kellarikerrokseen rakennettiin vielä autotalli.


Bertha Paulig kuoli 1923. Villa Humlelvik oli vielä kymmenen vuotta vuoteen 1932 saakka Pauligien hallinnassa. Kaupunki oli sitoutunut vuokrasopimuksen päättyessä lunastamaan huvilapalstan rakennukset arvion mukaan, kuitenkin enintään 475 000 markan kauppahinnalla. Kaupunki lunasti rakennukset sovitulla hinnalla, ja Eduard Paulig tyhjensi ne syyskuussa 1932. Hän muutti perheineen Munkkiniemeen.

Huvila kaupungin omistuksessa 1932 - 2022

Taka-Töölön kaupunginosan asemakaavan toteutus eteni siten, että jo vuonna 1917 mm. huvila Humlevikin alue oli varattu virkistyskäyttöön. Mechelininkadun jatkamisesta Humallahden puiston, nykyisen Sibeliuksen puiston, halki päätettiin kaupunginvaltuustossa 1929. Niin päättyi rauhallisen perhehuvilan aika omine rantoineen ja puistoineen Helsingin Töölössä. Kaupunki lunastettuaan rakennukset itselleen korjasi ja sisusti tontilla sijainneet kaksi asuinrakennusta Kivelän sairaalan henkilökunnan asuntotarkoituksiin.

Kaupunki on omistusaikanaan purkanut kaikki Villa Hummelvikin jäljelle jääneet sivu- ja ulkorakennukset. Vain jykevä kivikellari muistuttaa suuresta taloudesta. On mahdollista, että Merikannontien länsipuolella niemen nipukassa sijaitseva pieni kesäkahvila Regatta on Villa Hummelvikin entinen nuottatupa. Rakennusta ei ole kuitenkaan tutkittu. Huvila siirtyi Kivelän sairaalan käytöstä nuorison kerhohuoneistoksi vuonna 1964.


1990-luvulla talon toiminta keskittyi luonto-ja ympäristöasioihin. Huvilasta alettiin käyttää nimeä Nuorten Luontotalo.

Keväällä 2010 Nuorten Luontotalo muutti Vuosaareen Meriharjun kurssikeskukseen. Pauligin huvilan nimi otettiin uudelleen käyttöön. Huvila toimi viimeksi Helsingin nuorisoasiainkeskuksen järjestötilana. 

Lähde: Hel.fi

Huvilasta päätöksiä kaupungin sivuilla


Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.

Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.


Jaa sivu:(Translate page)

Vinkkaa tai lisää tapahtuma tähän paikkaan
Ehdota kiinnostavaa paikkaa


Osoite

Mechelininkatu 36
00260 Helsinki
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli
Lue lisää
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa
Lue lisää
BANNER1_ALT


"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana
Lue juttu
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä
Lue lisää
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä
Lue lisää
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin
Lue lisää
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna
Lue lisää
Kuvan Kevät tutustuttaa yleisön kiinnostaviin uusiin taiteilijoihin
Lue lisää
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä
Lue lisää
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa
Lue lisää
Lintsi avautui uuteen kauteen kesän kynnyksellä
Lue lisää
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa
Lue lisää
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen
Lue lisää
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana
Lue lisää
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä
Lue juttu
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan
Lue lisää
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä
Lue lisää
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi
Lue juttu
Mistä löytyvät Helsingin maukkaimmat pizzat?
Katso täältä
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa
Katso pelit
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla
Lue lisää
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike
Lue lisää
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun
Lue lisää
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan
Lue lisää
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä
Lue lisää

Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä
Lue lisää
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille
Lue lisää
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä
Lue lisää
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin talvisissa illoissa
Lue lisää
Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla
Lue lisää
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää
Tämä olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisää
Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.