Itsenäisyyspäivä

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietetään 6. joulukuuta 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi.
Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa ei tänä vuonna järjestetä. Presidentti Niinistön puolisoineen antaa haastattelun Ylen itsenäisyyspäivän lähetykseen TV1:lla klo 19:15-20:30. Linnan parvekkeelta isäntäpari seuraa myös ylioppilaiden 70-vuotisjuhlakulkuetta.
Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja muut tapahtumat aiheuttavat muutoksia julkisen liikenteen reitteihin sekä poikkeuksia yleiseen ajoneuvoliikenteeseen. Helsingin poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskusta-alueella erityisesti Töölössä kello 15–20.
Ainakin seuraavat kulkueet aiheuttavat reiteillään katkoksia liikenteeseen:
- Suomi herää -kulkue kokoontuu Rautatientorille noin kello 15 ja etenee alustavasti reittiä Mikonkatu–Pohjois Esplanadi–Mannerheimintie–Eduskuntatalo.
- Helsinki ilman natseja -kulkue kokoontuu Narinkkatorille noin kello 16.30 ja etenee alustavasti reittiä Narinkkatori–Salomonkatu–Paasikivenaukio–Arkadiankatu–Runeberginkatu–Välskärinkatu–Taivallahdenaukio.
- 612-kulkue kokoontuu Töölöntorille kello 18 ja etenee alustavasti reittiä Töölöntori–Runeberginkatu–Pohjoinen rautatienkatu–Mechelininkatu.
- Ylioppilaiden soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemestä kello 17 ja etenee alustavasti reittiä Hietaniemenkatu–Arkadiankatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Mariankatu–Aleksanterinkatu–Senaatintori.
Katso mitä Helsingissä tapahtuu Itsenäisyyspäivänä ja sen aattona
Helsingin seudulla järjestetään joulun alla myös useita joulumyyjäisiä
Taustaa itsenäisyydelle
Itsenäistä Suomea edelsi Suomen suuriruhtinaskunta, joka oli itsehallinnollinen osa Venäjän keisarikuntaa. Suomen itsenäisyysjulistus päätettiin ja allekirjoitettiin 5. joulukuuta 1917 äänestyspäätöksellä, mutta julkistettiin ja annettiin tiedoksi vasta seuraavana päivänä, 6. joulukuuta 1917.
Suomi halusi maahamme kuninkaan ja kuninkaaksi saksalaisen Hessenin prinssi Friedrich Karlin, mutta tämä kieltäytyi kunniasta ja kruunusta. Se saattoi olla maallemme onni onnettomuudessa Saksan myöhempien vuosikymmenten toilailuja silmälläpitäen.
Suomen itsenäisyyttä eivät olleet valmiita tunnustamaan ympärysvallat ensiksi sen takia, että niiden liittolaisina toimineet Venäjän valkoisten sotilashallitusten johtajat eivät hyväksyneet Venäjän jakamista itsenäisiksi valtioksi. Saksa ei voinut tunnustaa Suomen itsenäisyyttä ennen kuin Venäjän kapinahallitus oli sen tehnyt.
Kuva: Joakim Honkasalo
Helsingin seudulla on pitkän odotuksen jälkeen luvassa unohtumaton ja tapahtumarikas kesä.
