Vappusima valmiiksi

Hinta: sitruunoiden, rusinoiden ja sokerin hinnalla
Ajankohdat:
Tämä tapahtuma on mennyt, katso tulevia tapahtumia täältä.
Tapahtumasta:

Parhaan vappusiman saat itse tekemällä. Siman valmistamnien itse on on arvokas perinne. Se on myös hyvä esimerkkiä lapsille, ettei kaiken tarvitse olla tehtaassa valmistettua. Kun olet ajoissa liikkeellä, ehtii sima valmistua vapuksi. 

Siman juuret juontavat antiikin kreikan hunajajuomaan ja Suomessakin sitä on nautittu 1700-luvulta asti. 


Itsetehty sima 


Iso annos:
5 l vettä
300-350 g sokeria (3,5-4 dl)
300-350 g fariinisokeria (3,5-4 dl)
2 rkl rusinoita
2 sitruunaa (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa, 1/5 teelusikallinen (n. herneen kokoinen)
Ripaus suolaa (tuo maut paremmin esiin)

2 litran annos:
2 l vettä
1,5 dl sokeria 
1,5 dl fariinisokeria 
1 rkl rusinoita
1 sitruuna (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa (n. herneen kokoinen)
ripaus suolaa


Tarvitset: 10 litran pestyn muoviämpärin(isoon määrään) tai kattilan (2 litran annos), kannen, suppilon pullottamista varten ja puhtaita korkillisia pulloja.


Vaihe 1
1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä (luomusitruunoista tulee vähemmän torjunta-aineita simaan).
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri riittävän kokoiseen astiaan.

Vaihe 2
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kannen alla kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.

Vaihe 3: Pullotus
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
10. Siivilöi sima pulloihin.
11. Korkita löyhästi, jottei paine kasva pulloissa liikaa.

Vaihe 4: Käyminen (muutama päivä)
12. Laita pullot jääkaappiin. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit tiukemmin.


Siman voi antaa käydä päivän ajan huoneenlämmössä. Tämän jälkeen se pullotetaan ja siirretään viileään. Siman maku paranee vanhetessaan, ja kun pulloon lisätyt rusinat nousevat pintaan, on sima valmista tarjottavaksi. Mikäli hiiva maistuu simassa, on sen annettava vielä tekeytyä.


13. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, sima on valmista juotavaksi. Sima valmistuminen kestää muutaman päivästä viikkoon paikan viileydestä riippuen.


Vinkkejä siman tuunaamiseen ja maustamiseen: Voit korvata toisen sitruunan esim greipillä tai parilla limellä. Voit myös kokeilla vaikka chiliä tai inkivääriä tuomaan eksoottista makua simaan. Makeutta saat hunajalla. Faniinisokeri tuo simaan väriä, sekä voimakasta makua, jonka vuoksi sitä tasapainotetaan sokerilla ja hunajalla.


Katso myös Annin Uunissa Insta-live vappusiman valmistuksesta perjantaina 24.4. klo 17 @anninuunissa Instagram-tililtä.



Pääkuva: @anninuunissa
https://www.anninuunissa.fi/



Siman voi maustaa myös vaikka koivunmahlalla. Kuva: sikinjasokin


HUOM: Tapahtumia on jouduttu perumaan koronavirustilanteen johdosta. Tarkistathan tapahtuman toteutumisen tai palvelun aukiolon suoraan sen tarjojalta.





Helsinki

Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.








Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.



Stadissa.fi