Vappusima valmiiksi
Parhaan vappusiman saat itse tekemällä. Siman valmistamnien itse on on arvokas perinne. Se on myös hyvä esimerkkiä lapsille, ettei kaiken tarvitse olla tehtaassa valmistettua. Kun olet ajoissa liikkeellä, ehtii sima valmistua vapuksi.
Siman juuret juontavat antiikin kreikan hunajajuomaan ja Suomessakin sitä on nautittu 1700-luvulta asti.
Itsetehty sima
Iso annos:
5 l vettä
300-350 g sokeria (3,5-4 dl)
300-350 g fariinisokeria (3,5-4 dl)
2 rkl rusinoita
2 sitruunaa (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa, 1/5 teelusikallinen (n. herneen kokoinen)
Ripaus suolaa (tuo maut paremmin esiin)
2 litran annos:
2 l vettä
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl rusinoita
1 sitruuna (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa (n. herneen kokoinen)
ripaus suolaa
Tarvitset: 10 litran pestyn muoviämpärin(isoon määrään) tai kattilan (2 litran annos), kannen, suppilon pullottamista varten ja puhtaita korkillisia pulloja.
Vaihe 1
1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä (luomusitruunoista tulee vähemmän torjunta-aineita simaan).
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri riittävän kokoiseen astiaan.
Vaihe 2
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kannen alla kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
Vaihe 3: Pullotus
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
10. Siivilöi sima pulloihin.
11. Korkita löyhästi, jottei paine kasva pulloissa liikaa.
Vaihe 4: Käyminen (muutama päivä)
12. Laita pullot jääkaappiin. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit tiukemmin.
Siman voi antaa käydä päivän ajan huoneenlämmössä. Tämän jälkeen se pullotetaan ja siirretään viileään. Siman maku paranee vanhetessaan, ja kun pulloon lisätyt rusinat nousevat pintaan, on sima valmista tarjottavaksi. Mikäli hiiva maistuu simassa, on sen annettava vielä tekeytyä.
13. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, sima on valmista juotavaksi. Sima valmistuminen kestää muutaman päivästä viikkoon paikan viileydestä riippuen.
Vinkkejä siman tuunaamiseen ja maustamiseen: Voit korvata toisen sitruunan esim greipillä tai parilla limellä. Voit myös kokeilla vaikka chiliä tai inkivääriä tuomaan eksoottista makua simaan. Makeutta saat hunajalla. Faniinisokeri tuo simaan väriä, sekä voimakasta makua, jonka vuoksi sitä tasapainotetaan sokerilla ja hunajalla.
Katso myös Annin Uunissa Insta-live vappusiman valmistuksesta perjantaina 24.4. klo 17 @anninuunissa Instagram-tililtä.
Pääkuva: @anninuunissa
https://www.anninuunissa.fi/
Siman voi maustaa myös vaikka koivunmahlalla. Kuva: sikinjasokin
Tapahtumapaikka / Venue
Jaa valitsemassasi palvelussa:
Stadissa.fi tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen Helsingin seudulta.
![]() |
Maailman pienin valotaidefestivaali järjestetään Puu-Vallilassa |
![]() |
Miten käyttäisit 10 miljoonaa euroa? - Kaupunki kerää ideoita |
![]() |
Tiedekulmassa pohditaan, mihin suuntaan Suomi on menossa |
![]() |
Historian viimeiset vesibussikuljetukset Korkeasaareen syyskuussa |
![]() |
Matka tähän suosittuun pizzaravintolaan on vaivan arvoinen |
![]() |
Maestroja ja untuvikkoja - katso stand-up klubit ja keikat |
![]() |
Juha leipoo kaupungin parhaiksi kehutut korvapuustit 35 vuoden kokemuksella |
![]() |
Linnankoskenpuiston remontti ja lippakioski saivat hyvän vastaanoton |
![]() |
Kallion kirkon tornista näkee kaupungin kattojen ylle |
![]() |
Uudistettu Kaisaniemenpuisto kerää kiitosta ja kehuja |
![]() |
Arabian tehtaan yksi kerros täyttyi purkutaiteesta |
![]() |
Olympiastadionilla avoimia ovia ja kierroksia kaupungin katolta maan alle |
![]() |
Tässä kissojen valtakunnassa voit hengähtää ja saada tassuterapiaa |
![]() |
Lapsille ja nuorille ilmaistapahtumia ja vapaa pääsy maauimaloihin |
![]() |
Heurekan kympin torstai-illoissa hullaannutaan tieteestä |
Roasberg avasi uuden kahvilan Kallioon, salaattibaari sai heti kiitosta |
Tatuointien suosio vain kasvaa - tyylit vaihtelevat aikaa peilaten |
![]() |
Heurekassa hyppäät ajassa taaksepäin - ja näet jääkauden jättiläiset |
![]() |
Reidar Särestöniemi - värien mestari tiettömän tien takaa |
Alkon asiantuntija antaa vinkit kuohuviinin valintaan |
![]() |
Tässä on Helsingin ensimmäinen georgialainen viinibaari |
Maistuvat brunssit tuovat pientä luksusta elämään |
![]() |
Tyhjillään olleessa Meilahden kartanossa puhaltavat uudet tuulet |
![]() |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
![]() |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
![]() |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
![]() |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
![]() |
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat? |
![]() |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
![]() |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
![]() |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
![]() |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
![]() |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
![]() |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
![]() |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa taidemuseossa |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |