Quantcast
Helsingin keskustan ja kantakaupungin luontokeitaat | Stadissa.fi

Helsingin keskustan ja kantakaupungin luontokeitaat

Keskustan tuntumassa tai muuten keskeisillä paikoilla Helsingistä löytyy monia metsiä ja metsäisiä luontokeitaita. Niihin pääsee kesällä helposti pyörällä tai kävellen. Lähimmät puistot kannattaa opetella ja tutustua niiden monipuoliseen tarjontaan.


Vanhankaupunginlahti ja sen ympäristö

Arabianrannan, Vanhankaupunginlahden, Viikin arboretumin sekä Länsi-Herttoniemen ulkoilualueet muodostavat upean luontokokonaisuuden, jossa kelpaa ulkoilla ja liikkua kesät-talvet. Vanhankaupunginlahdelta pääsee pitkospuita pitkin Lammassaareen ja sieltä edelleen Kuusiluotoon. Vanhankaupunginlahden itärannikolla Länsi-Herttoniemessä avautuvat upeat kalliot ja ulkoilureitit. 

Vanhankaupunginlahden alue on suosittu lintuharrastajien paratiisi. Klobbenin puolelle Lammassaarta tuotiin syksyllä 2022 uusi piilokoju, joka vetää jopa 30 henkeä.

Vanhankaupunginkosken lintuhavainnot
https://www.tiira.fi/rapot/viikki.html

Klobbenilla (Loppi) pesinyt merikotkapariskunta siirtyi koronapandemian aikaan pois hieman rauhattomaksi muuttuneesta lahdenpohjukasta. Linnut muuttivat pesimään Helsingin ulkosaaristoon, jossa uusia merikotkan poikasiakin on syntynyt. Klobbenin alue on vielä merikotkien reviiriä ja linnut vierailevat ja saalistavat siellä ahkeraan.

Keskuspuisto 

Helsingin keskustan kupeessa, heti vähän Töölön pohjoispuolella avautuu kaupunkilaisten keidas, Helsingin henkireikä, Keskuspuisto. Keskuspuiston metsissä samoillessasi, voit hetken kuvitella olevasi kuin missä tahansa erämaassa. Linnut laulavat, puut humisevat ja purot solisevat. Myös lähes hiljaisuudesta voi nauttia ja puiden tarjoamasta puhtaan raikkaasta hengitysilmasta.

Hallainvuori

Viikin peltojen vieressä sijaitsee yksi Helsingin monipuolisimmista luontopoluista. Hallainvuoren kallioinen metsä nousee parhaimmillaan kymmenien metrien korkeuteen merenpinnasta ja sieltä on siksi upeita näkymiä aina pitkälle kalasatamaan ja Pasilan torneihin asti. Alue on paitsi luontoretkeilijöiden, myös koiranulkoiluttajien ja lenkkeilijöiden rauhallinen luontokohde, jossa arjen kiireet unohtuvat. 


Tullisaaren puisto

Laajasalon Tullisaaren puisto on laaja ja monipuolinen satoja vuosia puistona palvellut ja hiljalleen kehittynyt vanha kartanonpuiston alue. Sen sisällä sijaitsee myös Aino Ackten huvilana tunnettu kaunis huvilarakennus. Upean puistoalueen poluilla on käyskennellyt Aino Acktén vieraina myös tunnettuja kulttuurinimiä, kuten Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Albert Edelfelt ja Eino Leino.

Puistosta löytyy ulkoilupolkujen ja reittien lisäksi uimaranta, pari saarta, ravintola sekä leikkipuisto. Puiston historia ulottuu jopa 500 vuoden päähän Kustaa Vaasan aikaan. 


Tullisaaren puiston valkoisen puusillan vierestä lähtevää pientä polkua pitkin löytyvä niemi on hieno rantamaisema ja hauska retkikohde vaikka lasten kanssa.


Aika on hionut Tullisaaren uimarannan viereisiin kallioihin kuin tarkoituksella istumiseen sopivia pyöreitä muotoja.

Ramsinniemi
(Vuosaari)

Ramsinniemessä löytyy luonnonsuojelualue, josta löytyy mukavaa merellistä luontopolkua päiväretkeilyyn. Vastarannalla näkyvät Marjaniemi sekä Roihuvuoren vesitorni.Läheiseltä Meri-Rastilan ulkoilualueelta löytyy 2,6 kilomertrin ulkoilureitti ja rantametsän puolen kallioisesta metsästä upeaa vanhaa metsää ja jykeviä, jopa 200 vuotta vanhoja mäntyjä. Alue on toiminut myös kivilouhoksena 1900-luvun alussa.


Ramsinniemen luonnonsuojelualueella on luonnonmetsän tunnelmaa.


Ramsinniemi sijaitsee Vartiosaaren ja Meri-Rastilan välissä.

Strömberginpuisto

Strömberginpuisto on Pitäjänmäestä löytyvä luontokeidas ja upea luonnonpuisto. Sen sydämessä virtaa koski ja pieni vesiputous. Puisto sijaitsee Pitäjänmäentien ja Strömbergintien välissä. Se on saanut nimensä vieressä sijaitsevan Strömbergin (nyk. ABB) tehtaasta. Puiston läpi kulkee Mätäjoki ja sitä kiertää rakennetut kävelyreitit. Puistossa on mukava rauhoittua virtaavasta vedestä ja koskesta nauttien. Lue lisää 


Kaivopuisto

Merellinen kaivopuisto on kesän suosikkikohde monille. Puita puistossa on enää vähän, mutta nurmikenttää ja kalliota löytyy korkeuseroineen. Rauhallinen puistohetki on mahdollista, eikä puistossa juuri koskaan ole ruuhkaa lukuunottamatta vappupäivän piknikiä. Kesäpiknik ystävien kanssa tai vain lukeminen ja rauhottuminen puistossa saavat hermot lepäämään.


Puiston korkeimmalla kohdalla on Ursan keltainen tähtitorni vuodelta 1926, joka on vieläkin harrastajien käytössä. Alueen eteläosassa sijaitsee Tähtitorninmäki, jossa toimii Helsingin yliopiston observatorio.

Alppipuisto

Linnanmäen kainalossa on rauhallinen ja kaunis Alppipuisto. Siellä voit nautiskella istuskellen lammen rannalla, nurmikolla puiden katveessa tai nauttia maisemista korkeilla kallioilla.  

Puistoon pääsee keskustasta Kaisaniemenpuiston ja Töölönlahden ohi kävellen n. 20 minuutissa. Lenininpuisto Linnanmäen kallioiden itäpuolella taas on omaleimainen viehättävä rinnepuisto kallioineen. Lenininpuisto on yksi Helsingin rauhallisimpia puistoja.


Hesperianpuisto ja Töölönlahti

Töölönlahden ympäri kiertävä puisto on suosittu keskustan ulkoilukohde kesäisin. Puistossa voi nauttia puiden katveessa tai lenkkeillä historiallisissa maisemissa lahden ympäri. Piknikin lisäksi lahden kiertäjiä palvelevat useat kahvilat, kuten Linnunlaulun huviloiden Cafe Taideterassi ja Sinisen huvilan kahvila. Myös SUPpailu eli seisten melominen kauniina kesäpäivänä onnistuu lahden etelänpuoleiselta rannalta.

Herttoniemen siirtolapuutarha 

Puutarhamökkejä ja niiden kauniisti hoidettuja palstoja voi kesäisin ihailla Herttoniemen siirtolapuutarhassa. Alue on kaikille avoin ja suosittu päiväkävelykohde, jossa kiireinen mieli saa kaivattua lepoa. Vieressä upeat Kivinokan ja Länsi-Herttoniemen ulkoilualueet. Siirtolapuutarhan jokainen piha on ainutlaatuinen, omistajansa luomus. Mäellä kohoaa yli 250-vuotias kokoustupa, entinen tupakkalato ja viljankuivausriihi.

Mustikkamaa

Korkeasaren ja Kulosaaren vieressä sijaitsee Mustikkamaan ulkoilupuisto. Mustikkamaalta löytyy paljon metsäpolkuja, kalliota ja piknikpaikkoja. Myös uimaranta on suosittu kesäisin kaupunkilaisten keskuudessa. Mustikkamaa on saari, jolle käynti on ollut Kulosaaresta. Vuonna 2016 avattiin kevyen liikenteen silta Kalasatamasta, jolloin Mustikkamaalle pääsee helposti myös metrolla, pysäkin ollessa Redin kauppakeskuksessa, alle kilometrin kävelymatkan päässä saaresta. 

Mustikkamaalla on myös kiipeilypuisto Korkee sekä tenniskenttiä, koripallokentät, sekä jalkapallokentät. Talvisin kentälle on jäädytetty luistelukenttä.  

Alppiruusupuisto

Haagassa sijaitseva entinen kukkalajien kasvinjalostuksen tutkimusalue, josta löytyy jopa 3000 eri alppiruusuristeymää ja muita lajeja. Puistossa menee pitkospuut, joita pitkin voi nauttia kukkaloistosta ja metsänrauhasta. Kukinnan aikaan alkukesästä puisto on erityisen suosittu.

Puistoon istutettiin jo vuonna 1975 3000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin. Jalostusohjelman tavoitteena oli luoda Suomen ilmastoon sopeutunut, kasvutavaltaan ja kukkien väriltään monipuolinen lajikkeisto.Kaisaniemenpuisto

Kaisaniemen puisto on aivan ydinkeskustassa rautatieaseman kainalossa Rautatientorin takana. 

Puisto on Helsingin vanhin yleinen puisto ja oli suosittu sunnuntaikävelypaikka jo 1800-luvulla. Puistosta löytyy myös jalkapallo- ja pesäpallokenttä, tenniskenttiä ja koripallokenttä. Puiston keskellä sijaitsee Helsingin kasvitieteellinen puutarha, johon on Helsingin yliopiston hallinnassa ja sen kasvihuoneisiin pääsee tutustumaan maksua vastaan. Myös Töölönlahden ympäri kävely Töölönlahden maisemissa onnistuu Kaisaniemenpuistosta helposti. 


Kivinokka

Mökkialueena tunnettu Kivinokka tarjoaa myös upeata luontoa. Kivinokassa on useita kalliorantoja, sekä uimaranta, joista kesäillan auringonlasku on valloittava näky.


Katso myös:

Helsingin saaristo

Helsingin grillipaikat

Pohjoisen Uudenmaan luontokeitaat (esim. Nuuksio, Sipoonkorpi, Luukki, Petikko)

Hiidenkirnut Helsingissä

Helsingin uimarannat
Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.

Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.


Jaa sivu:(Translate page)

Vinkkaa tai lisää tapahtuma tähän paikkaan
Ehdota kiinnostavaa paikkaa


Kuvan Kevät tutustuttaa yleisön kiinnostaviin uusiin taiteilijoihin
Lue lisää
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä
Lue lisää
BANNER1_ALT


Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Suomessa
Lue lisää
Lintsi avautui uuteen kauteen kesän kynnyksellä
Lue lisää
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa
Lue lisää
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen
Lue lisää
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana
Lue juttu
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana
Lue lisää
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä
Lue juttu
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan
Lue lisää
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä
Lue lisää
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi
Lue juttu
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat?
Katso täältä
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa
Katso pelit
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla
Lue lisää
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike
Lue lisää
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun
Lue lisää
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan
Lue lisää
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä
Lue lisää

Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä
Lue lisää
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille
Lue lisää
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä
Lue lisää
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin talvisissa illoissa
Lue lisää
Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla
Lue lisää
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää
Tämä olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisää
Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

⭐ Voit myös nostaa ja promota tapahtumaasi tehokkaasti kauttamme.

If you want to promote your event, just ask about the options

Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.