Hiihtoloma Helsingissä

Talvilomaviikko on Helsingin suomen- ja ruotsinkielisissä kouluissa (peruskoulut ja lukiot) viikolla 8 (ma-pe 21.-25.2.2022). Hiihtolomaviikolla löytyy perinteisesti paljon tarjontaa lapsille ja nuorille ja koko perheelle.
Talvilomalla ulkoilu on usein parasta tekemistä. Nuuksion Haltiassa riittää retkeiltävää ja puuhaa talvilomalla koko perheelle. Brahen luistelukenttä avataan remontin jälkeen lomalaisten riemuksi. Olympiastadionille pääsee hiihtämään talvilomalla perinteistä Helsinki Ski Weeks -tapahtumassa.
SkyWheel -maailmanpyörässä pääsee ihastelemaan keskustan talvisia maisemia hiihtolomahintaan. Vermoon on noussut Talven ihmemaa -aktiviteettipuisto, jossa pääsee kokeilemaan monenlaisia talviaktiviteetteja.
Laajasalon jäälle on noussut jälleen perinteinen latukahvila, jossa hiihtolomaviikon voi nauttia talvisista retkitunnelmista muurinpohjalettujen, napakelkan ja lohikeiton voimin.
Ryhmä Hau viihdyttää olympiastadionilla hiihtolomalaisia Stadin talviriehassa tiistaina. Talviloman jäädisko kaiken ikäisille järjestetään Arabian liikuntapuiston jäällä torstaina.
Nuorisolle suunnattu nousevien rap-artistien Semanen ja Pessan keikka järjestetään perjantaina Tiivistämöllä.
Luistelukenttiä ja pulkkamäkiä löytyy ympäri Helsingin seutua. Hiihtolomalla on perinteisesti ollut tarjolla monenlaista pop-up -tapahtumaa, kuten latukahviloita meren jäällä ja muita talvitapahtumia.
Hiihtolatuja on Helsingin seudulla tarjolla paljon. Suurimmat löydät Oittaalta, Hakunilasta ja Paloheinästä. Lue lisää
Mistä talviloma juontaa juurensa?
Kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen ehdotti Kasvatus ja koulu -lehdessä vuonna 1926 koululaisille sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi viikon mittaista hiihtolomaa. Hän kirjoitti, että keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle.
1930-luvun alussa Lauri Pihkala ryhtyi ajamaan asiaa eteenpäin. Kouluhallitus hyväksyi idean ja vuonna 1933 hiihtoloma otettiin kouluissa käyttöön. Valtion liikuntahallintoa tutkineen dosentti Erkki Vasaran mukaan koulujen hiihtolomat olivat yksi näkyvimmistä ja merkittävimmistä liikuntapoliittisista käytännön toimista maailmansotien välisellä kaudella.
Jo 1920-luvulla Grankulla Samskolan johdossa oli herännyt ajatus keskitalven pidemmästä lomasta, jotta oppilaille tarjoutuisi tilaisuus hiihtourheilun laajamittaiselle harrastamiselle. Niinpä koulu järjesti vuonna 1927 ensimmäisen kerran viikon mittaisen ”urheiluloman” viikolla 8. Tämä käytäntö jatkui koulun omana erikoisuutena, kunnes hiihtoloma tuli pakolliseksi kaikissa Suomen peruskouluissa viisi vuotta myöhemmin.
Helsingin seudulla on pitkän odotuksen jälkeen luvassa unohtumaton ja tapahtumarikas kesä.
