Kerro mielipiteesi Helsingin pysäkointipolitiikasta

Helsingin kaupunki toivoo kommentteja pysäköintipolitiikan luonnokseen kaupunkilaisilta ja Helsingissä liikkuvilta 21.9.-21.11.2021.
Verkkokyselyssä voi ottaa kantaa muun muassa siihen, millaista pysäköintipolitiikkaa Helsingin tulisi tehdä tulevaisuudessa, mihin suuntaan pysäköinnin hinnoittelua tulisi kehittää, tulisiko pysäköintivirhemaksut porrastaa teon haitan vakavuuden mukaan ja miten sähköautojen lataus tulisi toteuttaa tulevaisuudessa?
Voit kommentoida aihetta ja tarkemmin sen 11 alaosiota:
Pysäköintipolitiikan tavoitteet
Kadunvarsipysäköinnin hinnoittelu
Asukas- ja rityspysäköinnin laajentamisen periaatteet
Pysäköintivirhemaksun porrastaminen haitan mukaan
Joustavaa katutilaa lisäävät it-järjestelmät
Kaupungin ja yksityisten parkkifirmojen yhteistyön lisääminen
Pysäköinnin reaaliaikaisen tilannekuvan kehittämistä,
Sähköautojen lataus
Liityntäpysäköinti
Samojen paikkojen vuorottaispysäköinti
Pysäköinnin kärkihankkeet
Yhteistyöllä hallien tyhjää kapasiteettia asukaspysäköinnin käyttöön
Kaupungin liikenneinsinööri Juha Hietanen kertoo, että kaupungin suuntaan eniten palautetta tulee parkkipaikkojen puutteesta, sekä työmaiden viemistä parkkipaikoista. Myös joidenkin uusien asuinalueiden, kuten Kruunuvuorenrannan heikosta parkkitilanteesta tulee palautetta. Jos alueelle on alun perin suuunniteltu liian vähän parkkipaikkoja, ei asialle jälkeenpäin voi juuri mitään.
Kaupunki on ollut itsekin mukana rakentamassa alueellisia pysäköintihalleja, jollainen löytyy esim. Jätkäsaaresta. Siellä on panostettu erityisesti kohtuuhintaiseen asukaspysäköinnin tarpeisiin.
Uudessa suunnitelmassa tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä yksityisten pysäköintihallien kanssa, että jatkossa yksityisten kallista tyhjää kapasiteettia saataisiin myös asukaspysäköintikäyttöön kohtuullisemmalla hinnalla. Esimerkiksi julkisuudessa olleen Töölön 2018 valimistuneessa parkkiluola kumisee tyhjyyttään eikä 250 euron kk-hinnat juuri houkuttele asiakkaita.
Pysäköintivirhemaksuille suunnitellaan porrastusta aiheutuneen haitan mukaan. Nyt ykkösvyöhykkeellä 80 euron ja muilla vyöhykkeillä 60 euron maksuja ei voi muuttaa ilman lain muutosta. Tavoitteena olisi kuitenkin saada ohjattua enemmän todellisen haitan mukaan. Esimerkiksi raitiovaunuliikenteen tukkivan auton kuljettaja saisi näin jatkossa tuntuvamman virhemaksun.
Uuden pysäköintipolitiikan luonnoksessa on esitetty kuusi pysäköintipoliittista tavoitetta, jotka määrittävät pysäköintipolitiikalla ja pysäköinnin kehittämisellä edistettävät asiat. Tavoitteiden lisäksi uudessa luonnoksessa on määritetty seitsemän pysäköinnin kehittämisteemaa ja niiden alle yhteensä 24 kehittämistoimenpidettä.
Pysäköintipolitiikka on keskeinen työkalu Helsingin liikenne-, elinkeino-, ympäristö- ja asuntopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa. Sen tavoitteita ja toimenpiteitä ohjaavat Helsingin yleiskaava ja kaupunkistrategia.
Pysäköintipolitiikan laadintaan on osallistunut kaupungin virkamiesten lisäksi sidosryhmien edustajia. Laadinnan aikana toteutettiin myös asukas- ja yrityskyselyt, joiden tuloksia on hyödynnetty teemoja ja toimenpiteitä määritettäessä.
Kyselyn tulokset analysoidaan, ja niiden perusteella luonnokseen tehdään tarvittaessa muutoksia. Pysäköintipolitikka on tarkoitus hyväksyä kaupunkiympäristölautakunnassa alkuvuonna 2022, minkä jälkeen se hyväksytään vielä kaupunginhallituksessa.
Kuva: Helsingin kaupunki
Pysäköintipolitiikan luonnos (pdf)
Helsingin seudulla on pitkän odotuksen jälkeen luvassa unohtumaton ja tapahtumarikas kesä.
