Avoin valo- ja ääniteos Öljysäiliö 468:ssa
Syksyn pimenevien iltojen iloksi yleisölle tarjoutuu taas mahdollisuus nauttia Helsingin Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468 -valotaideteoksesta - tosin tällä kertaa säiliön ulkopuolelta käsin.
Entiseen öljysäiliöön syntyy tällä kertaa valo- ja ääniteos Krono - valon kaiku, jonka äänet soivat yleisölle päivittäin. Iltojen hämärtyessä teoksen valot syttyvät ja äänen ja valon yhdistävä valotaideteos syntyy.
Teoksen nimi Krono viittaa ajan merkityksen moninaisuuteen ja sitä inspiroi Kruunuvuoren sekä Helsingin historia, nykyisyys ja tulevaisuus. Aikaa voidaan kokea henkilökohtaisella tasolla, aikaa voidaan mitata ja äänet ohjaavat ajan kokemusta.
Teoksen äänimaailmassa soi Cupola-niminen metallinen soitin, jonka kupera muoto muistuttaa öljysäiliön kattoa. Valaistuksessa teoksessa yhdistyy säiliön nykyinen valo ja tilapäinen valo. Sisätilassa valo on epäsuoraa valoa, valon kaikua.
Taideteokseksi muunnettu vanha öljysäiliö on avoinna yleisölle 2.10.–11.10.2020. Ääniteos kuunneltavissa päivittäin klo 10-22.
Tapahtumassa järjestetään myös pop up -ruokamyyntiä.
Teoksen äänen on suunnitellut Aki Päivärinne, ja äänimaailmassa Cupolaa soittaa Lauri Wuolio. Valot ovat Jari Vuorisen käsialaa ja teoksen on kuratoinut Ilkka Paloniemi.
Säiliön teoksesta pääsee nauttimaan ilmaiseksi.
Paikanpäälle pääset julkisilla bussilla 88 Herttoniemen metroasemalta.
Autolla Öljysäiliölle pääset kun aja Koirasaarentien länsipäähän ja käänny vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Kadun pohjoispäässä on pieni parkkialue, jolta matkaa säiliölle kävellen on n. 400 m. Auton voi jättää myös kauemmaksi Pojamankadun ja Koirasaarentien varteen.
Nimi Öljysäiliö 468 viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Useita valosuunnittelualan palkintoja voittanut teos toteutettiin World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.
Valotaideteos viittaa alueen öljysatamakauteen
Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin pimeässä. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen ja valojen rytmiä säätelee tuulen nopeus. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja illan muuttuessa yöksi punaisena.
Teos on pysyvä valo- ja maisemateos. Se on luotu paikalleen jätetystä suuresta terässäiliöstä. Säiliö on muutettu katetuksi tapahtuma-areenaksi.
Öljysäiliö 468 -teos viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Useita valosuunnittelualan palkintoja voittanut teos toteutettiin World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.
Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa
Kruunuvuorenrannasta suunnitellaan valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistuksen kokonaisratkaisulla luodaan Kruunuvuorenrannasta yhtenäinen pimeän ajan maisemataideteos. Sen kohokohdiksi alueelle sijoitetaan pysyviä ja vaihtuvia valotaideteoksia. Jokaiselle tontille rakennuksiin tai pihapiiriin toteutetaan myös valotaidetta.
Vuoteen 2030 mennessä Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti noin 12 500 asukkaalle ja alueelle syntyy noin 800 työpaikkaa. Laajoja alueita jää puistoiksi, luonnonsuojelualueiksi ja uimapaikoiksi virkistyskäyttöön.
Kuva: @mikafinland
Tapahtumapaikka / Venue
Stadissa.fi tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen Helsingin seudulta.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa: