Isänpäivä
Isänpäivää vietetään jälleen marraskuun toisena sunnuntaina. Sitä vietetään nimensä mukaisesti isien kunniaksi, tasan puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Isälle usein tärkeintä on lasten ja perheen kanssa yhdessä oleminen.
Parhautta on lapsilta saatu isänpäiväkortti, yhteinen isänpäivälounas ja kahvittelu, tai vaikkapa vain soitto kauempana asuvalle isäukolle.
Mitä lahjaksi isälle?
Muistaminen ja ajatus on monesti tärkein lahja isänpäivänä. Itse tehdyt kortit muistetaan parhaiten. Kuitenkin moni haluaa muistaa isää lahjalla. Perinteiset tohvelit, kirjat ja suklaa ovat lahjoista klassikoita.
Elämyksenä isälle voi tarjota isänpäivän lounaan tai brunssin. Perinteisesti sunnuntaina tarjolla on jääkiekon ystäville Karjala-turnauksen Suomi-Ruotsi kiekko-ottelu klo 17 TV5:llä.
Riippuen iästä ja kiinnostuksen kohteista, voi lahja olla esimerkiksi pienen lapsen isälle personoitu lahja, jossa on lapsen tai lasten kädenjälki tai persoonallinen kuva. Pienten lasten isät voivat myös kaivata rentoutusta kiireisessä arjessa. Spa-kokemus, hieronta-lahjakortti, leffaliput tai staycation hotellissa rentouttavat tehokkaasti. Lahja voi olla myös mieltymyksen mukainen kirja tai harrastukseen liittyvä, kuten liikuntaelämys yhdessä perheen kanssa. Kokkailusta nauttiva isä voi ilahtua eksoottisten ruokien reseptikirjasta tai kokkikurssista. Lautapeli on erinomainen lahja ja tapa viettää yhteistä aikaa pelailun merkeissä. Iäkkäämpää isää voi muistaa vaikka konsertti- tai tettearilipuilla tai tyylikkäällä ja laadukkaalla neuleella.
Isällä tärkeä merkitys lapsen kehityksessä
Ensi- ja turvakotiliion mukaan isäksi tuleminen vaikuttaa myönteisesti miesten vastuullisuuden tuntoonsa kun huolenpidon ja ”huoltenkin” kohteeksi on tullut lapsi. Isät kokevat antoisina lapsen kanssa yhdessä vietetyt kahdenkeskiset hetket tavallisessa arjessa ja siinä syntyvät läheisyyden ja hellyyden osoitukset puolin ja toisin. Miehet kokevat, että heille on tärkeää kuulla vanhemmuuteen liittyvää myönteistä palautetta puolisolta tai heitä tukevalta taholta. Vanhempiensa kanssa lapset pääsevät harjoittelemaan sosiaalisia taitoja, tunnetaitoja, läheisyyttä ja etäisyyttä erilaisissa tilanteissa kahden erilaisen aikuisen kanssa. Miehellä on tärkeä merkitys lapsen kehityksen tukemisessa. Esimerkiksi isältä saatu arvostus ja ihailu kasvattavat lapsen hyvää itsetuntoa. Pojille mies on tärkeä esimerkki oman identiteetin muodostamisessa.
Isänpäivä voi olla myös läheisen päivä
Joitain vuosia sitten Helsingin kaupungin linjaus korvata isänpäivä läheisenpäivänä päiväkodeissa, herätti julkisuudessa kuohuntaa. Päiväkodit saivat itse päättää, viettävätkö isänpäivää vai läheisenpäivää monimuotoisuuden nimissä.
Helsingin kaupunki vastasi kohuun ja viestitti tuolloin täsmennyksenä, että "Isänpäivää vietetään yhä jatkossakin isänpäivänä Helsingin päiväkodeissa". Osassa päiväkodeista läheisen päivä on silti jäänyt elämään. Ajatuksen taustalla on lähinnä käytännölliset syyt. Nykyään erilaisia perhemuotoja on paljon ja päiväkodin isänpäivä-aamupalalle voi tulla myös äiti, isovanhemmat tai muu lapselle tärkeä läheinen.
Erehdyksen vaara on olemassa, sillä läheisten päivää taas vietetään toukokuun 5. päivä, jolloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen päihderiippuvuus vaikuttaa.
Mistä isänpäivä juontaa juurensa?
Isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa kaupallisista lähtökohdista 1940-luvun lopulla. Pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sununntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljasta ennen joulusesonkia.
Suomessa isänpäivä hyväksyttiin almanakkaan vuonna 1987, kun yliopisto katsoi päivän vakiintuneeksi ja se merkittiin myös liputuspäiväksi. Marraskuussa 2018 sisäministeriö päätti muuttaa sen viralliseksi liputuspäiväksi äitienpäivän rinnalle.
Katso isänpäiväviikonlopun tapahtumia täältä.
Kuva: Ante Hamersmit
Tapahtumapaikka / Venue
Stadissa.fi tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen Helsingin seudulta.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa: