Avoin valo- ja ääniteos Öljysäiliö 468:ssa

Kruunuvuorenrnnan Öljysäiliö 468:ssä vietetään syksyisin avointen ovien päiviä valotaiteen merkeissä.
Valoteos Utu - Unien tila -teos yhdistää ääntä, usvaa ja valoa torstaista sunnuntaihin 14.-17.10.2021. Teos on koettavissa säiliön sisällä sekä ulkopuolella ja kävijöiden toivotaan käyttävän kasvomaskia sisätilassa.
Teosta esitetään kello 17-22 välillä pimeän laskeutuessa kaupungin ylle. Teos luo vanhan öljysiilon tilaan hahmon, johon voi kuvastaa omia unimuistoja, toiveita, alitajunnasta nousevia tarinoita.
Teoksen tekijät tahtovat kutsua kaupunkilaiset unelmoimaan unen eri muotoihin muuntuvan teoksen äärelle. Pitkän, epävarman ajanjakson jälkeen teoksen äärellä voi nähdä selkeyden saapuvan merelliselle Helsingille ominaisen usvan takaa.
Teoksen äänimaailma on saanut inspiraationsa mereltä, josta sumutorvien tapaan kaikuvat äänet sysäävät mielen liikkeelle. Aki Päivärinteen monikanavainen äänisuunnittelu herättää säiliön henkiin ja äänimaailma on koettavissa myös säiliön ulkopuolella. Teoksen valot ovat Jari Vuorisen käsialaa. Säiliön omaa valoa ja erillisiä kiilamaisia valoja yhdistävä valomaisema tuo esiin mielikuvituksen luomat hahmot usvasta. Teoksen on kuratoinut Ilkka Paloniemi.
Utu - Unien tila kuuluu Siilo soi-teosten sarjaan. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2020.
Säiliön teoksesta pääsee nauttimaan ilmaiseksi.
Paikanpäälle pääset julkisilla bussilla 88 Herttoniemen metroasemalta.
Kuva: Utu - unien tila, Miila Palkonaho / Helsingin kaupunki
Autolla Öljysäiliölle pääset kun aja Koirasaarentien länsipäähän ja käänny vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Kadun pohjoispäässä on pieni parkkialue, jolta matkaa säiliölle kävellen on n. 400 m. Auton voi jättää myös kauemmaksi Pojamankadun ja Koirasaarentien varteen.
Nimi Öljysäiliö 468 viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Useita valosuunnittelualan palkintoja voittanut teos toteutettiin World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.
Valotaideteos viittaa alueen öljysatamakauteen
Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa, joiden kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin pimeässä. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen ja valojen rytmiä säätelee tuulen nopeus. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen. Alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja illan muuttuessa yöksi punaisena.
Teos on pysyvä valo- ja maisemateos. Se on luotu paikalleen jätetystä suuresta terässäiliöstä. Säiliö on muutettu katetuksi tapahtuma-areenaksi.
Öljysäiliö 468 -teos viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen. Teoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta. Useita valosuunnittelualan palkintoja voittanut teos toteutettiin World Design Capital Helsinki 2012 -projektina.
Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa
Kruunuvuorenrannasta on suunnitelltu tulevan valon kaupunginosa, jota voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistuksen kokonaisratkaisulla luodaan Kruunuvuorenrannasta yhtenäinen pimeän ajan maisemataideteos. Sen kohokohdiksi alueelle sijoitetaan pysyviä ja vaihtuvia valotaideteoksia. Jokaiselle tontille rakennuksiin tai pihapiiriin toteutetaan myös valotaidetta.
Vuoteen 2030 mennessä Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti noin 12 500 asukkaalle ja alueelle syntyy noin 800 työpaikkaa. Laajoja alueita jää puistoiksi, luonnonsuojelualueiksi ja uimapaikoiksi virkistyskäyttöön.
Pääkuvat: Utu - unien tila / Ilkka Paloniemi / Helsingin kaupunki ja Öljysäiliö / @mikafinland
Tapahtumat ja vapaa-ajan kohteet ovat alkaneet avautua ja Helsingin seudulla on odotettavissa aktiivinen ja tapahtumarikas kevät ja kesä.
Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.