Hullu Rakkaus - Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa

Kiasma on suljettu remontin vuoksi ja avaa taas keväällä 2022
Lue juttu kuinka Seppo Fräntin kokoelmasta syntyi näyttely Hullu rakkaus
Voit tutustua teoksiin Kansallisgallerian sivuilla
https://kiasma.fi/nayttelyt/hullu-rakkaus-seppo-frantin-kokoelma/
Keskisuomalaisen juttu Seppo Fräntin keräilyharrastuksesta ja rakkaudesta taiteeseen
-----------------------
Hullu rakkaus - Seppo Fräntin kokoelma Kiasmassa (Museo suljettu)
Seppo Fränti on intohimoinen taiteen kerääjä. Keräilyn hän on aloittanut jo 70-80 luvuilla ja kerännyt erityisesti nuorten taiteilijoiden teoksia. Hän aloitti keräämisen jo lapsena kanamuista ja siirtyi sittemmin taiteeseen.
Fräntin mittava taidekokoelma on rohkea, avoin ja samalla intiimi. Se hahmottaa ihmisenä olemisen kipuilua kuvataiteen kautta.
Vuonna 2018 Fränti lahjoitti kokoelmansa Kiasmalle. Kokoelmalahjoituksesta koottu Hullu rakkaus -näyttely tarjoaa katsauksen uuteen suomalaiseen maalaustaiteeseen. Näyttelyssä on esillä noin 200 teosta lahjoituskokoelman noin 650 teoksesta.
Seppo Fräntin kokoelma sisältää maalauksia sekä paperipohjaisia teoksia: piirroksia ja grafiikkaa, jotka edustavat pääosin kotimaista nykytaidetta. Kokoelman pääpaino on viimeisen 20 vuoden aikana tehdyissä teoksissa.
Vaatimattomista oloista lähteneenä Fränti säästi ja sijoitti ansioitaan hyvin ja onkin rahoittanut keräilyä pääasiassa kertyneillä sijoitustuotoillaan.
Seppo Fränti nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2000, kun hänet ja yhtiökumppaninsa Risto Vahanen kaapattiin sukellusmatkallaan Sipadanin saarelta Abu Sayyaf -islamiterrioristien toimesta ja vietiin Jolon saarelle Filippiineille. Suomalaismiehet otettiin vangeiksi 11 muuun kaapatun matkailijan kanssa huhtikuun 23. päivä 2000. Panttivankidraamaa seurattiin medioissa tiiviisti aina miesten vapautumiseen 9.9. 2000 asti.
Abu Sayyafin vaati mm. itsenäisen islamilaisen valtion perustamista Etelä-Filippiineille. Libya oli mukana neuvotteluissa, koska se oli tukenut järjestöä. Libyan hallitus ilmoitti maksaneensa 5,5 miljoonan dollarin lunnaat panttivankien vapauttamisesta. Myöhemmin Filippiinien armeija hyökkäsi Jolon saarelle. Saaren johtaja Ghalib Andang saatiin kiinni joulukuussa 2003.
Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen
Tapahtumapaikka / Venue
Stadissa.fi tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen Helsingin seudulta.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa: