BANNER1_ALT
BANNER1_ALT

Uudet koronarajoitukset ja -lievennykset

Ajankohdat:
to27.1.2022klo 08:00
pe28.1.2022klo 08:00
la29.1.2022klo 08:00
su30.1.2022klo 08:00
ma31.1.2022klo 08:00
ti1.2.2022klo 08:00
Tapahtumasta:

Tiistaista 28.12.2021 astuivat voiman uudet tiukat rajoitukset leviämisvaiheen alueilla, kuten Uudellamaalla. Koronapassillakaan ei enää välttämättä saa erivapauksia leviämisvaiheen ravintoloissa, eikä se vapauta leviämisvaiheen ravintoloita rajoituksista.

Tiistaina 25.1.2022 Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli Etelä-Suomen AVI:lle matalariskisiä tilojen sulkujen purkua 1. helmikuuta 2022 alkaen. Purku koskisi siis muun muassa kuntosaleja ja vastaavia sisäliikuntatiloja sekä uimahalleja, yleisiä saunoja ja kylpylöitä, harrastajateattereita ja vastaavan ryhmäharrastustoiminnan tiloja, sisäleikkipuistoja ja sisäleikkipaikkoja, kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja sekä huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhojen sisätiloja. Lue lisää


Helsingin kaupunki ilmoitti tartunnan saaneiden omaehtoisesta eristäytyskäytännöstä 21.1.2022 alkaen. Nopeasti huonontuneen koronavirustilanteen testaus, jäljitys ja perusterveydenhuolto ovat ruuhkautuneet ja siksi tartunnan saaneilta edellytetään omaehtoista eristäytymistä ja altistumisesta ilmoittamista henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Lievistäkin oireista kehoitetaan jäämään kotiin, vaikka varmuutta tartunnasta ei olisi.

Aiemmin uudeksi karanteenin ja eristyksen kestoksi THL ehdotti  viittä vuorokautta. Karanteeni alkaisi omaehtoisesti heti oireiden ilmaannuttua.

Hallitus päätti 18.1.2022 jatkaa nykyisiä rajoituksia helmikuun puoliväliin saakka. Koulujen talvilomaa päästään siten toivottavasti viettämään koronahuippu jo takanapäin.


Helsingin, Espoon ja Vantaan tartuntatautiviranomaiset päättivät maanantaina 10.1.2022. pääosin luopua karanteeniin asettamisesta. 

Helsinki linjasi myös yhdessä 11 muun kunnan kanssa samalla, että oppilaitoksissa, kouluissa ja päiväkodeissa altistuneita ei enää säännönmukaisesti jäljitetä eikä aseteta karanteeniin. Jäljitys keskitetään riskiryhmien ja sosiaali- ja terveydenhuollon tartuntoihin. Omikronmuunnos leviää aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja tartunnan voi tällä hetkellä saada käytännössä mistä tahansa. Tartunnanjäljityksellä ei enää voida juurikaan rajoittaa epidemiaa.


Viranomaiset odottavatkin vastuullista toimintaa ihmisiltä. Tarpeettomien kohtaamisia, kyläilyjä ja kokouksia suositellaan vältettävän lähipiirin suojaamiseksi ja sairaalakuormituksen vähentämiseksi.

Myös ruokaravintolat joutuvat sulkemaan uuden asetuksen mukaan 12.1. alkaen klo 18, aiemman klo 20 sijaan. Anniskelu päättyy ravintoloissa klo 17. Päätoimisesti alkoholia anniskelevat ravintolat sulkevat myös ovensa kello 18. 

Uudellamaalla harrastustilojen sulku ja yleisötilaisuuksien rajoitus jatkuu 15.2. asti (aiemmin harrastustilat 24.1. ja yleisötilaisuudet 31.1.).

Voimassaolevat rajoitukset alueittain

Helsinki | Vantaa | Espoo

Porvoo | Kirkkonummi | Inkoo | Kerava | Lohja | Vihti

Keusote: Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen


Koronapassin käyttö jäädytettiin 30.12.2021–20.1.2022, eli koronapassia ei voi käyttää kyseisenä aikana rajoitusten kiertoon yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa. 18.1. Marin kertoi, että koronapassi olisi tarkoitus ottaa taas käyttöön.


Leviämisalueen rajoitukset koskevat Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja suurimpaa osaa Suomen kuntia.

Uudellamaalla päätettiin jouluviikolla 51, että henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kolmeksi viikoksi ajalla 28.12.2021–15.2.2022 (aiemmin 31.1.).

Lisäksi annettiin tartuntalain mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa kaksi viikkoa ajalla 28.12.2021–10.1.2022. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön näiden rajoitusten vaihtoehtona.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voivat kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske myöskään ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.


Julkisten tilojen rajoitukset

Uudellemaalle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa kaksi viikkoa ajalla 28.12.2021–10.1.2022. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona.

Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat pitää sulkea:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.


Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.


Ravitsemusliikkeiden rajoitukset • Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05-18. Rajoitus koskee jatkossa myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia (mm. kahvilat ja pikaruokalat).

 • Alkoholijuomien anniskelu on sallittu klo 17 jälkeen vain käyttämällä koronapassia.

 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa (myös kahviloissa ja pikaruokapaikoissa) on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.

 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

 • Vaihtoehtona edellä mainituille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

 • Ravitsemisliikkeissä koronapassin käyttöä rajataan perjantaista 24.12. alkaen niin, että koronapassin käytöstä huolimatta anniskelu päättyy kaikissa ravitsemisliikkeissä klo 21 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 22 asti.

 • Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallittaisiin koronapassilla 18-20.

 • Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan koko maassa.


Harrastustoiminnan rajoitukset

Sisäliikuntatilat, kuten liikunta- ja uimahallit ja kuntosalit ovat suljettuina 28.12.2021 –24.1.22 (aiemmin 10.1).


Tilat ovat kuitenkin avoinna lakisääteiselle kuntoutukselle ja ammattilaisurheilulle sekä vuonna 2004 ja tätä myöhemmin syntyneiden ohjatulle harrastustoiminnalle ja koululaisuinneille.


Kirjastoissa, kulttuuritaloissa ja nuorisotiloilla voidaan toteuttaa 28.12.2021–10.1.2022 vuonna 2004 ja tätä myöhemmin syntyneiden ohjattua harrastustoimintaa, kuten tanssia, laulua ja harrastajateatteria tai muuta vastaavaa ryhmäharrastustoimintaa.


Kuva: @kellysikkema


Lue lisää alueellisista rajoituksista:


https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/koronaneuvonta/voimassa-olevat-suositukset-ja-rajoitukset/#asiakastilatsaannot

https://www.stadissa.fi/paikat/2832/helsingin-koronavirustilanne


Tarkistathan tapahtuman toteutumisen ja muut mahdolliset turvallisuustoimenpiteet koronarajoitusten suhteen aina sen järjestäjältä.

Reittiopas opastaa sinut perille. Syötä vain oma lähtöosoitteesi kenttään.


Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista allaolevalla laskutoimituksella, ettet ole robotti.

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi tehtävä klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa)

Halutessasi nostaa tapahtumaasi, kysy mainospaikkoja: info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.Stadissa.fi