Liputuspäivä: mille nyt liputetaan?

Liputus on pitkälle historiaan ulottuva tapa, jolla ilmaistaan ja korostetaan kansan yhteistä identiteettiä. Liputuspäiviä on virallisia ja vakiintuneita. Molempina liputetaan. Alta löydät liputuspäivät ja niiden syyn. Katso myös, mitä kaikkea liputuspäivänä tapahtuu.
Suomen lipun saa halutessaan nostaa minä tahansa vuoden päivänä itselleen tärkeän asian, arvon tai ilonaiheen puolesta. Voit halutessasi juhlistaa vaikka loman alkua, merkkipäivää tai kyläjuhlaa.
Liputuspäivät
(Viralliset, vakiintuneet ja suositellut liputuspäivät)
3.2. Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen muotoilun ja arkkithetuurin päivä. Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään koko viikko 1.–5.2. (Suositeltu liputus)
5.2. J. L. Runebergin päivä, 5. helmikuuta. Kansallisrunoilija, jonka nimeä kantava torttu on monelle runoilijan teoksia tutumpi. VL
6.2. Saamelaisten kansallispäivä juhlistaa EU:n ainoan alkuperäiskansan kansallispäivää, joka ulottuu vuoteen 1917 (Suositeltu liputuspäivä)
28.2. Suomalaisen kulttuurin päivä, Kalevalan päivä
19.3. Tasa-arvon päivä, Minna Canthin päivä. Minna oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, suomenkielisen kulttuurin ja tyttöjen koulutusmahdollisuuksien uranuurtaja. Rohkea ajattelija ja mm. maallisen kirkon kriitikko.
2.4.2023 Eduskuntavaalit, äänestyspäivä Lue lisää
8.4. Romanien kansallispäivä (Suositeltu liputus)
9.4. Suomen kielen päivä, Mikael Agricolan päivä. Samalla päivä on Elias Lönnrotin syntymäpäivä.
27.4. Kansallinen veteraanipäivä
1.5. Vappu, suomalaisen työn päivä
Toukokuun toinen sunnuntai Äitienpäivä, on kevään tärkeimpiä juhlapäiviä
12.5. suomalaisuuden päivä, J. V. Snellmanin päivä
21.5.2023 Kaatuneiden muistopäivä
4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä, Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivä.
24.6.2023 Suomen lipun päivä, juhannuksena lauantaina 20.-26. kesäkuuta.
6.7. Runon ja suven päivä, Eino Leinon päivä VL
9.8. Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivä, suositeltu liputuspäivä
26.8. Suomen luonnon päivä, suositeltu liputuspäivä
1.10. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivä, suositeltu liputuspäivä. Miina Sillanpää oli ensimmäinen naisministeri ja aloitti kansanedustajana vuonna 1907. Edellisenä vuonna Suomen kansalaiset saivat yhtäläisen äänioikeuden.
10.10. Suomalaisen kirjallisuuden päivä, Aleksis Kiven päivä.
24.10. YK:n päivä. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin San Franciscossa 24.10.1945 edistämään kv. rauhaa ja turvallisuutta. Sodat ovatkin vähentyneet ja muuttaneet muotoaan. Kiihtyneen varustelun ja talouden lainalaisuuksien myötä aseteollisuudesta on kuitenkin raadollisesti tullut poliittisesti korrekti globaali kasvubisnes ja tulevaisuuden työllistäjä.
6.11. Ruotsalaisuuden päivä, svenska dagen. Ruotsalaisuuden päivänä juhlistetaan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa.
Marraskuun toisena sunnuntaina vietetään Isänpäivää. Isänpäivä päätettiin virallistaa sisäministetriön toimesta 2018. Aiemmin vakiintunut liputuspäivä nousi viralliseksi tasa-arvon nimissä äitienpäivän rinnalle.
20.11. lapsen oikeuksien päivä, suositeltu liputuspäivä. Länsimaissa lasten oikeudet ovat menneet hurjasti eteenpäin viimeisen sadan vuoden aikana. Vaikka globaalisti lapset vielä monessa maailmankolkassa kokevat turvattomuutta vailla täysiä ihmisoikeuksia, saavat lapset Suomessa onneksi nauttia turvallisesta lapsuudesta.
6.12. itsenäisyyspäivä. Suomi julistautui itsenäiseksi 4.12.1917. Eduskunta äänesti itsenäisyydestä torstaina 6.12.1917 ja itsenäisyysjulistus hyväksyttiin äänin 100-88.
8.12. Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä.
Janne syntyi 8. joulukuuta 1865. Värikäs säveltäjä ammensi etenkin Kalevalasta ja suomalaisuudesta Säveltäjän kädestä on syntynyt monta klassikkoa ja mm. Suomen sortovuosien keskeltä noussut Finlandia.
Lisäksi virallisia päiviä ovat:
Vaalipäivä
Kuntavaalit
Eduskuntavaalit
Presidentinvaali
Euroopan parlamenttivaalit
Kansanäänestys
Viralliset liputuspäivät
Viralliset liputuspäivät luetellaan liputuksesta annetussa asetuksessa. Näinä päivinä valtion virastot ja laitokset on lailla velvoitettu liputtamaan. Virallisia liputuspäiviä ovat kuusi kalenterijuhlapäivää sekä vaalipäivä ja tasavallan presidentin toimeenastumispäivä.
Vakiintuneet liputuspäivät
Vakiintuneet liputuspäivät ovat päiviä, joista ei säädetä laissa tai asetuksessa, mutta joina liputtamista suositellaan. Helsingin yliopisto ylläpitää listaa vakiintuneista liputuspäivistä ja julkaisee se vuosittain Valtiokalenterissa. Sisäasiainministeriön ohjeistuksessa "Hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla samaan tapaan kuin virallisinakin liputuspäivinä." Vakiintuneita liputuspäiviä on kolmetoista ja ne ovat kaikki kalenterijuhlapäiviä. Sekä viralliset että vakiintuneet liputuspäivät merkitään yleensä almanakkoihin pienellä Suomen lipun kuvalla.
Kuva: Lippurivistö kaupungintalon edustalla 1972, Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo
Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.
![]() |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata. |
![]() |
Punavuorelaisravintolassa vähennetään hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Matilda tekee taidetta - ja striimaa sen syntymistä |
![]() |
¨
Ekologisuus kasvattaa suosiotaan - kierrätyksessä laatu ja design yhä tärkeämpää |
Sijoita itseesi - koskaan ei ole huono aika aloittaa joogaa |
![]() |
¨
Talvella saa nauttia luistelusta - katso lähin luistelujääsi täältä |
![]() |
¨
HAMin ilmaispäivät 2023 - tutustu maksutta taidemuseon näyttelyihin |
![]() |
¨
Stand-up tarjoaa kevennyksen talvi-iltoihin. Katso keikkatarjontaa |
![]() |
¨
Legendaarinen Metallica saapuu Helsinkiin maailmankiertueellaan kesällä 2024 |
Huippusuosioon noussut talviuinti tekee tutkitusti hyvää keholle ja mielelle |
![]() |
¨
Tenhossa on tarjolla monipuolisesti musiikkia, runoutta ja lavataidetta |